PRONATAL Repro, češka IVF klinika

Поједностављена процедура вантјелесне оплодње у доба пандемије вируса корона

Фонд здравственог осигурања РС у пандемији вируса корона, донио је још једну одлуку у корист осигураника када је у питању процедура вантјелесне оплодње. Наиме, уколико се због короне поступак вантјелесне оплодње прекине, осигуранику ће се издати ново рјешење за исту процедуру која је и прекинута због вирусне инфекције.

Дакле, жени се у случају добијања вируса корона, прекинута процедура вантјелесне оплодње неће рачунати као обављени покушај, а када буде радила поново,  у новом рјешењу ће стајати број процедуре која је и била прије него што је добила вирус корона.

Ово је омогућено измјеном Правилника о садржају, обиму и начину остваривања права на здравствену заштиту , а све у циљу да се осигураницима у пандемији максимално олакша приступ и коришћење здравствене заштите.

Тако да је Фонд поред финансирања пулмолошке рехабилитације за осигуранике који су прележали вирус корона, те финансирања здравствених услуга за све грађане, донио и ову одлуку, што је показатељ да одлуке креирамо пратећи актуелну епидемиолошку ситуацији и потребе осигураника у новонасталој ситуацији.

Фонд је и на овај начин настојао да предуприједи и прилагоди прописе новој стуацији, како би и здравствене установе али и осигураници знали како да поступају, јер је епидемиолошка слика и даље неповољна.

Подсјећамо да Фонд здравственог осигурања финансира три покушаја вантјелесне оплодње за брачне парове који природним путем не могу да добију бебу. Осим тога, међу првим фондовима у региону смо почели да финансирамо и чување ембриона на двије године, док су раније ову услугу осигураници плаћали сами.

Фонд је у прошлој години одобрио укупно 615 захјева за финансирање вантјелесне оплодње, а када је ријеч о чувању ембриона, Фонд је у 2020. години финансирао чување и замрзавање ембриона за 209 брачних парова.

Уговор за пружање ове услуге осигураницима Фонда закључен је са приватном здравственом установом ''Medico's'' из Бањалуке. Једна процедура кошта око 5.500 КМ и подразумијева комплетну процедуру – дијагностику, терапију и сам поступак.

Од 2007. године, од када Фонд финансира вантјелесну оплодњу, па до данас, рођено је 1400 беба.

Иначе, када је у питању вантјелесна оплодња, по овом праву Република Српска значајно предњачи у односу на Федерацију БиХ, због чега смо имали случајеве да грађани Федерације желе да се пријаве код нас на осигурање како би остварили право на вантјелесну оплодњу. Такође, максимално смо поједноставили процедуру остваривања овог права за осигуранике, јер у земљама региона осигураници знатно теже и компликованије остварују ово право, уз много више потребне документације, него што је случај код нас. (Код нас је потребно приложити приједлог гинеколога и копију вјенчаног листа – или овјерену изјаву да је пар у ванбрачној заједници).

У случају да се вантјелесна оплодња не може обавити у Републици Српској, уз мишљење здравствене установе са којом Фонд има уговор (''Medico's''), осигураници могу да остваре право на рефундацију трошкова вантјелесне оплодње коју су урадили у некој од установа у иностранству, у складу са Цјеновником Фонда. Фонд је још раније нашим актом додатно уредио ову област, прецизирајући у којим случајевима се одобрава рефундација трошкова за поступке рађене изван Српске.

Подсјећамо, да Фонд породиљама и трудницама у потпуности финансира здравствену заштиту за све оно што спада у обавезно здравствено осигурање, а осим тога,  осигураници су  ослобођени плаћања партиципације за све прегледе који се тичу планирања породице.  Од 2019. године, између осталог, финансирамо и лијек „утрогестан“ који велики број трудница користи збг чувања трудноће и спречавања пријевременог порођаја.  Финансирање вантјелесне оплодње, као и ова права су конкретне мјере којима Фонд настоји да пружи подршку пронаталитетној политици Републике Српске.

bebe-slika-sajt-veca

Design by Ž