Cvijanovićeva predložila besplatne prenatalne testove za trudnice

roditelji i djeca

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović predložila je da Vlada Srpske u okviru postojećih programa novih mjera pronatalitetne politike uvrsti i mjeru koja se odnosi na besplatne prenatalne testove za sve trudnice u Republici Srpskoj.

Cvijanovićeva je navela da će ova mjera biti realizovana za one koji žele da prođu kroz takvu vrstu testiranja i da će to biti omogućeno u sklopu zdravstvenog sistema Srpska.

– Ova mjera podrazumijeva rasterećenje budžeta jer neće roditelji sami morati razmišljati na koji način obezbijediti sredstva za besplatne prenatalne testove – rekla je Cvijanovićeva danas novinarima u Banjaluci poslije sastanka sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite Srpske Alenom Šeranićem i direktorom Fonda zdravstvenog osiguranja Dejanom Kusturićem.

Cvijanovićeva je istakla da je njena inicijativa potekla iz ranijih razgovora sa predstavnicima udruženja koje vode brigu o porodici, pronatalitetnim mjerama i politikama.

– Kao rezultat tih konsultacija izašla sam sa tim prijedlogom i našila na odobravanje srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, resornog ministra i direktora Fonda zdravstvenog osiguranja – rekla je Cvijanovićeva.

Predsjednik Srpske je podsjetila da ovo nije jedina mjera koju je ona predložila u oblasti pronatalitetne politike, navodeći da su u pitanju tri pokušaja besplatne vantjelesne oplodnje, a rezultat toga je više od 1.600 rođenih beba u Srpskoj, i to zahvaljujući podršci Vlade.

 

Izvor: JadranTrebinje

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem