Ishrana za buduće tate

Zdrava ishrana za buduce oceve

Svako je bar jednom razmišljao o sebi kao roditelju. Da biste to zaista i postali, vašim spermatozoidima je neophodno odgovarajuće gorivo. 
Evo šta je najpotrebnije da biste imali svog naslednika.

Razmišljanje o porodici i potomstvu se u praksi najčešće svodi na organizovanje momačkih večeri, cepanje košulja, ispijanje piva i smišljanje izgovora za izbegavanje svih onih rano-očinskih obaveza. Ipak, po svemu sudeći, situacija se menja, naročito za savremenog muškarca.

Kada je bračna neplodnost u pitanju, ona je kod muškaraca pre 20 godina bila slučaj u 20 odsto, dok je danas prisutna u 40 odsto slučajeva. Najnovija istraživanja ukazuju na progresivno opadanje ukupnog broja spermatozoida u ejakulatu, kao i broja pokretnih i morfološki normalnih spermatozoida. Naravno, tačan uzrok opadanja muške plodnosti među opštom populacijom nije u potpunosti poznat, ali su uzeti u razmatranje uzroci iz životne i radne sredine, načina života.

Nema još uvek razloga za paniku i ne morate još razmišljati o usvajanju nekog mališana. Uz neke manje promene vaših loših navika i adekvatnu ishranu, bićete i vi jedan od onih koji će aktivno učestvovati u povećanju nataliteta naše zemlje.

Biće vam potrebno:
Cink 
Smatra se istinskim supernutriensom za plodnost, zato što povećava broj spermatozoida, nivo hormona, genetski materijal, deobu ćelija i seksualnu želju, a pored svega navedenog, potreban je i za formiranje spoljašnjeg sloja na repu spermatozoida.Upravo ovaj mineral je zaslužan za održavanje vašeg rasploživog arsenala, a njegov neophodni dnevni unos je 15 mg. Ako ste zaista rešeni da postanete otac i želite da vam partnerka ostane u drugom stanju, udvostručite svoj unos cinka. Jedno istraživanje je ustanovilo da muškarac gubi 9 odsto dnevnog unosa cinka po ejakulatu. Plodovi mora – rakovi i školjke su njegov najbolji izvor. Pored njih, tu su još i semenke suncokreta, pšenične klice i pivski kvasac.
Selen 
Još jedan od minerala zaslužnih za povećanje broja i pokretljivost spermatozoida, koji pored svega navedenog smanjuje i broj abnormalnih spermatozoida. Neophodan je i za sintezu testosterona koji reguliše proizvodnju sperme. Kada je nivo selena nizak, postoji mogućnost otpadanja repa kod spermatozoida, a nedostatak ovog minerala se dovodi u vezu sa oštećenjem DNK. Brazilski orah se smatra odličnim izvorom i potrebno vam je 5 oraha dnevno da zadovoljite preporučeni unos ovog minerala. Ako vam se ne dopada njegov ukus, izaberite neki od suplemenata koji, između ostalog, sadrže i selen.
Vitamin B12
Japanski naučnici su otkrili da se kod 42 odsto muškaraca, koji su svakodnevno unosili 150 mg ovog vitamina kroz suplemente, povećao broj spermatozoida, kao i njihova pokretljivost. Ako želite da svakodnevno zadovoljite svoje potrebe za ovim vitaminom, upotpunite ishranu sa jogurtom i žitaricama, i bar tri puta nedeljno pojedite celo kuvano jaje i svežeg lososa. Ovo je jedna od retkih situacija u kojoj će vam dobro doći i ljubav prema iznutricama, tačnije džigerici, koju možete konzumirati jednom nedeljno.
Vitamin C 
Grupisanje spermatozoida predstavlja veliku prepreku za roditeljske planove, a jedno istraživanje američkih naučnika je otkrilo da vitamin C omogućava spermatozoidima da plivaju pojedinačno. Pored toga, ovaj vitamin pomaže povećanju njihovog broja i smanjenju abnormalnosti. Obezbedite sebi dnevnu preporučenu količinu ovog vitamina kombinovanjem svih onih namirnica koje ga imaju u svom sastavu, kao što su kivi, brokoli, jagoda, malina, grejp, kupus, slatki krompir i šljive. Izbor će biti još bolji ukoliko izabrane namirnice budu iz organskog uzgoja, jer je jedno od istraživanja ustanovilo da pesticidi smanjuju kvalitet semena.
Masne kiseline
Ima ih u plavoj ribi, a predstavljaju gradivne materije prostaglandina. Nizak nivo ovog hormona se povezuje sa smanjenom plodnošću i abnormalnostima spermatozoida. Prostaglandin jača sposobnost spermatozoida za prodiranje u jajnu ćeliju. Hranite se tunjevinom, skušom, lososom ili sardinama, uz šaku oraha dnevno, i vaša mašina za oplodnju će biti u punoj pari.
Amino kiseline
Crveno meso, mleko i mlečni proizvodi predstavljaju namirnice koje u svom sastavu sadrže L-arginin. Ova aminokiselina je važna za oblikovanje glave spermatozoida. Tu je još i L-karnitin, za koji su naučnici iz Ženeve otkrili da poboljšava broj i kvalitet spermatozoida. Ipak, vodite računa o njihovom unosu zbog sadržaja zasićenih masti, koje mogu uticati na proizvodnju prostaglandina.
Koenzim Q10
Iako ima ime koje liči na neku šifru, ovaj antioksidans je važan za korišćenje energije unutar mitohondrija, odnosno, u ovom slučaju, korišćenje energetskih zaliha unutar glave spermatozoida. Na taj način spermatozoidi imaju veće šanse da stignu do cilja. Samom ishranom ćete teško uneti potrebnu količinu, pa se u ovom slučaju preporučuju suplementi (50 mg na dan).
Vitamin E
Naučnici iz Tel Aviva su ustanovili kod muškaraca koji su povećali unos ovog vitamina na 200 mg dnevno, povećanje plodnost. Jutarnjoj porciji žitarica dodajte badem, a užini dodajte paradajz i avokado.

Izbegavaćete:
Kafu
Naučnici sa jednog univerziteta u Italiji su otkrili da kofein smanjuje broj spermatozoida, jer doprinosi smanjenju nivoa luteinizirajućeg hormona i testosterona, neophodnih za proizvodnju sperme. Umesto kafe konzumirajte čaj.
Soju
Lakše malo sa tim soja burgerima. Istraživanje lekara iz jedne bolnice iz Belfasta je pokazalo da konzumiranje velike količine namirnica od soje utiče na lošiji kvalitet sperme.
Alkohol
Obuzdajte svoje navike u piću, jer je 80 odsto muškaraca koji prekomerno piju sterilno, a smanjivanje broja spermatozoida, njihove pokretljivosti i visok nivo abnormaliteta se neverovatno povećava sa prekomernim unosom alkohola. Pored toga, alkoholna pića sprečavaju apsorpciju cinka i vitamina B12, što se negativno odražava na produkciju testosterona i potenciju. Naučnici iz Brazila su otkrili da alkohol doprinosi i smanjenju testisa. Na osnovu njihovog zaključka, već dva pića mogu imati loš uticaj.
Specijalan meni za bolju erekciju
San svakog muškarca je da hranom poboljša erekciju. Najčešći razlozi zbog kojih dolazi do problema sa erekcijom su dijabetes, kardiovaskularna oboljenja, kao i visok krvni pritisak. Ukoliko su vaši problemi sa erekcijom učestali, možda bi bilo najbolje da posetite svog lekara. Do tada možete da pokušate da svoje motore pokrenete ishranom.
Doručak 
Jutarnje žitarice sa kvinoom i voćem poput borovnice, maline, kupine, jagode ili grožđa. Ovakav obrok doprineće stabilnom nivou raspoloženja i šećera u krvi. Vlakna smanjuju holesterol i time doprinose boljoj cirkulaciji, a nabrojano voće održava vene u najboljem mogućem stanju.
Ručak
Losos sa povrćem, uz dodatak avokada i paradajza. Vitamin E iz avokada će prosto naterati krv u vaš penis. Omega-3 masne kiseline iz lososa će doprineti dobrom raspoloženju, a likopen iz paradajza će zaštititi prostatu.
Večera
Pečena piletina sa semenkama suncokreta, mladim krompirom i pečurkama. U sastavu piletine se nalazi amino kiselina L-arginin, koja doprinosi da se mišići oko krvnih sudova relaksiraju, što ima za posledicu bolji krvotok, neophodan za erekciju. Pečurke i mladi krompir su dobar izvor vitamina C, zaštitnika srca, koji će pomoći da jedna pumpa pomogne drugoj.
Jelovnik za nju
Za sve one devojke koje žele džek-pot u igri začeća, evo pravih saveta:
Da – cink, vitamin E, B6 i folna kiselina!
Cink
Esencijalan za ovulaciju i deobu ćelija. Potražite ga u morskim plodovima, crvenom mesu i jajima.
B6
Pojačaće njenu seksualnu želju i doprineti razvoju jajnih ćelija. Poslužite joj integralni hleb, pastrmku sa roštilja ili blitvu sa krompirom.
Vitamin E
Smanjuje rizik od pobačaja i štiti razvoj embriona. Nalazi se u orasima i bademima.
Folna kiselina
Smanjuje rizik od deformiteta ploda i rascepa karlice. Preporučuje se uzimanje suplemenata i unos od 400 mg.
Ne – pušenje, alkohol i stres! 
Pušenje 
Pomozite joj da prestane. To će udvostručiti njene šanse da ostane u drugom stanju.
Alkohol
Kod žena koje konzumiraju do pet pića nedeljno, duplo je veća šansa za začeće, nego kod onih koje taj broj premašuju.
Stres
Što je opuštenija, veća je i verovatnoća da će zadržati aktivnu spermu. Vaginalni sekret će sadržati manje kiseline i spermatozoidi će imati veće šanse da prežive.

Izvor: b92.net

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem