Još jedan uspjeh Udruženja “Bebe”

Vrijednost aparata je 25.000 KM, a sredstva od 15.000 obezbijedila je kompanija “M:tel”, Udruženje vinara Hercegovine doniralo je 6.000 maraka, dok je preostali dio novca obezbijeđen iz gradskog budžeta.

Inicijator akcije bio je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević na molbu Udruženja “Bebe” iz ovog grada.

Hercegovac Luka Anđelić, ginekolog iz Subotice koji će edukovati kolege za rad na aparatu, pojasnio je da će operativna procedura histeroskopom zamijeniti klasičnu i biti mnogo lakša i brža, odnosno da će trajati jedan dan.

“Za vrlo kratko vrijeme, između ostalog, moći će da se izvadi miom, polip, strana tijela iz materice kao i da se urade mnoge druge procedure u vezi sa dijagnostikom i benignim i malignim oboljenjima”, pojasnio je Anđelić i dodao da se ovim aparatom zaokružuje cjelokupan proces ispitivanja i liječenja oboljenja koja se javljaju kod žena.

Prema njegovim riječima, doktori u Trebinju obučeni su da rade na laparaskopu, ali će mnogo brže naučiti da koriste histeroskop, jer je jednostavnija metoda i radi se u ambulantnim uslovima.

Anđelić je naglasio da operativni zahvati histeroskopom ne zahtijevaju da pacijent bude uspavan i da će se sve što je ranije bilo rađeno kiretažom biće zaboravljeno.

Izvršni direktor za korporativne poslove kompanije “M:tel” Marko Lopičić, uručujući aparat načelniku Odjeljenja ginekologije Branislavu Koziću, istakao je da mu je izuzetno zadovoljstvo što će kompanija na ovaj način uticati na rađanje djece u Trebinju i formiranju još srećnijih porodica.

“Kompanija `M:tel` njeguje svoja prijateljstva i želi da naši prijatelji osjećaju da se uvijek mogu osloniti na nas, pa ćemo i ubuduće pružati podršku onima kojima je potrebna”, istakao je Lopičić.

Načelnik Kozić je ukazao na problem steriliteta na ovom području i napomenuo da je ove godine u odnosu na prethodnu u trebinjskoj bolnici rođeno manje četrdeset beba.

“Ova donacija za nas je veliki iskorak, jer će omogućiti ženama sa ovog područja da sa manje troškova i maltretiranja obave preglede u svom gradu, a ne da putuju u Banjaluku, Beograd i Suboticu”, istakao je Kozić i pojasnio da će se ovim aparatom moći odstranjivati miomi materice koji u velikom procentu prate oboljenja žena – oko 30 odsto.

Predsjednik Udruženja “Bebe” Trebinje Snežana Misita istakla je da je ovo Udruženje tri godine pokušavalo da pronađe sponzore za nabavku histeroskopa, izražavajući posebnu zahvalnost kompanije “M:tel” koja se odmah odazvala pozivu.

Nakon uručivanja aparata dodijeljene su zahvalnice svim koji su pomogli da se nabavi ovako značajan aparat.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem