Naredni ciljevi Udruženja

U Udruženju „BEBE“ registovano je 150 porodica koje imaju problem sa sterilitetom.

Procjenjuje se da na području opštine Trebinje živi oko 36.000 stanovnika. Na osnovu podataka prikupljenih u toku petogodišnjeg rada Udruženja preko 500 osoba ima problem sa sterilitetom, a rast broja članova Udruženja je svakodnevan. Smatramo da je broj osoba sa ovim problem i veći, ali dobar dio njih nije u stanju da prizna da se suočava sa ovim problemom te to ostaje unutar porodice pa Udruženje nema mogućnosti da dođe do valjanih podataka.

Ukoliko ne pristupimo sistematskom rješenju ovog problema Trebinje će nastaviti ubrazano da „stari“ pretvarajući se u grad staraca bez mogućnosti podmlađivanja zajednice, a to kao društvo ne smijemo sebi da dozvolimo.

Porodice okupljene oko Udruženja „BEBE“ su jasno iznijele svoj stav rekavši da osobe sa ovom vrstom problema često to shvataju kao „taboo“ temu te upravo zbog toga ne pristupaju tome kao problemu koji se liječi i rješava nego se „prepuštaju vremenu“ čekajući da se problem sam od sebe riješi što se vrlo rijetko dešava. Porodice koje imaju ovaj problem često to smatraju određenom vrstom društvene sramote te to drže u tajnosti i na taj način ostaju neinformisani i needukovani o načinima dobijanja djece ukoliko se sučavate sa problemom steriliteta, takođe ne iznoseći u  javnost prepreke sa kojima se suočavaju i lokalna zajednica ostaje izolovana i nesenzibilozovana za njihov problem.

Konstantan rad na podizanju nivoa samopouzdanja i sposobnosti ovih osoba svakodnevnica je u Udruženju „Bebe“, ali postoje i konstantni problemi u animiranju ovih osoba da nastave ili počnu borbu sa neplodnošću jer većina njih se nalazi u svojevrsnoj depresiji prepuštena osjećaju izgubljenosti i izolovanosti. Ovakva situacija u kojoj se nalaze osobe sa sterilitetom direktno ugrožavaju  ostvarivanje njihovih ljudskih potreba. To stanje se može promjeniti dugotrajnim osmišljenim i planiranim procesom promjena u svijesti samih tih osoba, njihovih porodica i okruženja.

Upravo iz tog razloga smo i krenuli u medijsku kampanju koja ima postavljena tri specifična cilja, jedan obuhvata edukaciju porodica koje se suočavaju sa problemom steriliteta a drugi se bavi senzibilizacijom lokalane i državne zajednice kako bi one razvile kapacitete da prepoznaju probleme i pomognu osobama sa navedenom problematikom i treći koji je od najvećeg značaja za porodice je usvajanje trećeg postupka vantjelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS. Postavljanjem ovakvih ciljeva planiramo trajno riješti poimanje steriliteta u Hercegovini te znatno smanjiti broj bračnih parova bez djece. Takođe prilikom sprovođenja opsežne kampanje u lokalnoj zajednici nastojaćemo da kod donosioca odluka razvijemo svijest o njihovim zakonskim i moralnim obavezama prilikom provođenja aktivnosti na brobi protiv steriliteta.

Građani će putem medija i različitog propagandnog materijala moći da čuju koje su to mogućnosti njihovog angažovanja prilikom pomoći u procesu podmlađivanja zajednice. Kroz dio kampanje koja će se provoditi u medijima pomoći će i samim novinarima da poboljšaju svoja znanja o problemu steriliteta  i upotpune programske šeme prigodnim sadržajima kojima se promoviše ova oblast. Donosioci odluka kao nosioci sveukupnog  razvoja su prvi na ljestvici resursa u zajednici koji mogu pomoći u poboljšanju i razvoju aktivnosti koje imaju za cilj da pomogu prilikom smanjenja broja bračnih parova koji ne mogu da imaju djecu, jer donošenjem adekvatnih odluka i propisa ili stvaranjem uslova za rad obezbjeđuju neophodnu pomoć ovim osobama.

U cilju promocije nephodnosti smanjenja broja osoba koje se suočavaju sa problemom neplodnosti putem medija permanentno ćemo uticati na svijest građana lokalnih zajednica te ćemo i na taj način njihovo angažovanje u pomoći porodicama koje imaju navedene probleme podići na veći nivo. Cilj emisija je edukacija i informisanje građana čime ćemo uticati da građani lokalnih zajednica postanu glavni nosioci dalje promocije neophodnosti podmlađivanja zajednice.

Zahvaljujemo se svim medijima, našim prijateljima, koji nas podržavaju u našoj borbi.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem