Parovima sa problemom steriliteta u Trebinju stručne konsultacije na dvomjesečnom nivou

Kako bi im se smanjili troškovi liječenja, te olakšala borba za potomstvo, parovima sa područja Hercegovine u Trebinju bi na svaka dva do tri mjeseca trebalo da budu organizovane stručne konsultacije. Ovo je najavljeno na današnjem edukativnom predavanju, koje je u organizaciji Bolnice Trebinje i Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ održano u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Sve ovo biće realizovano u okviru unapređenja dugogodišnje saradnje sa klinikom „Medico S“ iz Banjaluke.

Parovima sa problemom steriliteta u Trebinju stručne konsultacije na dvomjesečnom nivou

Kako bi im se smanjili troškovi liječenja, te olakšala borba za potomstvo, parovima sa područja Hercegovine u Trebinju bi na svaka dva do tri mjeseca trebalo da budu organizovane stručne konsultacije. Ovo je najavljeno na današnjem edukativnom predavanju, koje je u organizaciji Bolnice Trebinje i Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ održano u ovoj zdravstvenoj ustanovi. Sve ovo biće realizovano u okviru unapređenja dugogodišnje saradnje sa klinikom „Medico S“ iz Banjaluke.

Parovima sa problemom steriliteta u Trebinju stručne konsultacije na dvomjesečnom nivou.

Predavanju o temi „Savremeni pristup bračnoj neplodnosti“, koje su stručnjaci iz klinike Medico S održali u biblioteci Bolnice Trebinje prisustvovali su specijalisti ginekologije i akušerstva iz ove zdravstvene ustanove, ali i iz trebinjuskog Doma zdravlja.

Specijalista ginekologije i akušerstva u trebinjskom Domu zdravlja doktorka Lilien Kovač naglasila je dugo godina uspješno sarađuju sa ovom klinikom, a češće organizovanje konsultacija u Trebinju uveliko će olakšati borbu za potomstvo brojnim parovima. Sterilitet je tema, koja, kako kaže, više nije tabu. Ipak, sa ovim problemom podjednako se bore i muškarci i žene, ali i stariji i mlađi parovi.

-Ima mnogo mladih parova, koji nam se javljaju zbog steriliteta. U njihovom slučaju najčešće se čeka do godinu dana, a kod starijih parova, ako ne dođe do trudnoće nakon šest mjeseci odmah se kreće u dijagnostiku. Ona većim dijelom može da se uradi u Trebinju, a sada ćemo skratiti i put odlaska tih žena u Banjaluku, upravo ovim redovnim konsultacijama, koje bi trebalo da budu organizovane na dva do tri mjeseca. Upravo sutra će u ambulanti biti održane konsultacije sa bračnim parovima koji se pripremaju za postupak vantjelesne oplodnje – kaže doktorka Kovač i dodaje da iako su tabui o ovoj temi uglavnom srušeni, još ima parova koji ne žele da priznaju da imaju problem.

Tabui su u velikoj mjeri, kaže, srušeni zahvaljujući djelovanju Udruženja „Bebe“, koje je velika podrška parovima. Upravo podrška društva i institucija ključne su u ovoj velikoj borbi.

-Imamo i podršku grada, koji radi na toj pronatalitetnoj politici i sve one žene koje ne mogu da se liječe u Medico S-u ili koje su iskoristile sve besplatne vantjelesne oplodnje, na račun grada imaju pravo na još jedan postupak, pri tome nelimitirano što se tiče godina pacijentkinje ili odlaska u neke druge klinike radi liječenja – dodaje Kovač.

Anđelka Sovtić, načelnica Odjeljenja za ginekologiju i akušerstvo u Bolnici Trebinje kaže da uzroci steriliteta mogu da budu različiti.

-Kada bismo smo mogli tačno da znamo šta je sve uzrok steriliteta, onda ne bi bio ovako veliki procenat steriliteta kod parova. Uspješnost liječenja u svijetu je 40 odsto, što je dobar procenat – navodi Sovtić.

Predsjednica Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ Snežana Misita podsjetila je da je u ovom udruženju tokom njegovih 12 godina postojanja rođeno 166 beba. U ovoj iscrpnoj borbi, podrška institucija i društva od ključnog im je značaja.

-Zahvalni smo na podršci, kako na lokalnom, tako i na republičkom nivou. Imamo odličnu saradnju i sa Bolnicom Trebinje, Domom zdravlja i sa Gradaskom upravom, koja nam omogućuje i četvrti besplatni pokušaj, ako tri ne uspiju. To nam je najbitnije, jer ako nema beba, nema nas, nema Hercegovine – kaže Misita.

Organizovanjem sutrašnjih konsultacija za bračne parove koji će otići na vantjelesnu oplodnju skraćen im je jedan odlazak u Banjaluku, a samim tim i veliki trošak.

– Hvala i našim doktorima iz Medico S-a, jer će parovi na ovaj način da uštede bar 300-400 KM za jedan odlazak. Češće konsultacije će mnogo značiti porodicama, s obzirom na to da znamo da je skupo gorivo, ali i sve drugo. Kada se konsultacije organizuju u Trebinju, parovi ne moraju da plaćaju prenoćište i druge troškove odlaska u Banjaluku. Ovo je nama od životnog značaja – navodi Misita.

U klinici Medico S ističu dugovodišnju uspješnu saradnju sa Udruženjem „Bebe“, ali i sa zdravstvenim ustanovama u Trebinju. Veliki broj parova iz Hercegovine su upravo njihovi pacijenti. Postojanje Udruženja „Bebe“, kažu, od ključnog je značaja za sve parove koji se bore sa sterilitetom.

– Postojanje udruženja je važno, jer je ono prva i značajna logistička podrška svim parovima koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje. Neplodnost više danas nije tabu tema, koliko ljudi često lutaju za neophodnim informacijama i pravim usmjerenjima, što je trebinjsko udruženje već odavno prepoznalo i zaista je na visini zadatka, kad su te stvari u pitanju. Znamo koliko je teško putovati do Banjaluke, zato smo mi ovdje danas da naša znanja i iskustva, kada je riječ o dijagnostici o prepoznavanju nepolodnosti, prenesemo i ljekarima u ovoj bolnici, kako bi pacijentima bilo mnogo lakše i kako ne bi trebalo da dolaze u Banjaluku radi neke elementarne pretrage – kaže Danijela Filipović, PR menadžer klinike Medico S.

Ona je podsjetila da je od 2007. godine, otkako klinika Medico S ima uspostavljenu saradnju sa Fondom zdravstvenog osiguranja RS, do danas postupkom vantjelesne oplodnje rođeno više od 1600 beba. Ova klinika inače je članice Evropske asocijacije za humanu reprodukciju, a uspješnost postupaka u ovoj zdravstvenoj ustanovi, kada je riječ o kliničkim trudnoćama, u posljenje četiri godine iznosi od 41 do 44 odsto.

Izvor: Jadran Trebinje

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem