Premijerka se družila sa mališanima udruženja “Bebe”

Predsjednik Vlade Republike Srpske izjavila je danas u Trebinju da je uz pomoć mjera Vlade Srpske s ciljem podrške procesu vantjelesne oplodnje u Srpskoj rođeno 1.000 beba.

“Mi danas imamo 1.000 djece više, 1.000 porodica koje su usrećene, a koje zbog finansijskih poteškoća nisu mogle same da isfinansiraju proces vantjelesne oplodnje. Svi zajedno treba da nastavimo da radimo i da pomognemo tim porodicama da nas sutra ima što više”, istakla je Cvijanovićeva koja se danas u Trebinju družila sa članovima ovdašnjeg Udruženja porodica sa problemom steriliteta “Bebe” i uručila im prigodne poklone.

Cvijanovićeva je naglasila da Vlada podržava sva udruženja na području Republike Srpske koja imaju određene programe, te da su se toj pomoći pridružile i lokalne zajedniuce

“Raduje me što smo uspjeli da obezbijedimo i treći besplatan pokušaj vantjelesne oplodnje. Na lokalnim zajednicama je da i one pruže podršku i da niko ne bude bez pomoći i prepušten sami sebi”, rekla je Cvijanovićeva novinarama.

Ona je naglasila da je cilj mjera Vlade koje se tiču pronatalitetne politike da u Republici Srpskoj imamo više odjeljenja u školama, više djece u vrtićima, i uopšte više stanovnika.

“Vlada u posljednjih deset godina realizovala je i realizuje niz mjera a sve s ciljem jačanja porodice, a jedna od tih mjera su i tri besplatna pokušaja vantjelesne oplodnje”, istakla je predsjednik Vlade.

Ona je podsjetila da je Vlada od početka ove godine uvela još jednu veoma značajnu pronatalitetnu mjeru a riječ je o materinskom dodatku u visini od 405 KM na mjesečnom nivou za sve nezaposlene porodilje do navršene godine dana djeteta, odnosno u slučaju blizanaca 18 mjeseci.

“Posebno sam ponosna na ovu mjeru jer i nezaposlene porodilje treba da znaju da imaju neku sigurnost narednih 12, odnosno 18 mjeseci i da Vlada i o njima vodi računa”, istakla je Cvijanovićeva.

Takođe, kaže ona, zadnjih nekoliko godina daje se jednokratna novčana naknada svim majkama koje rode treće, odnosno četvrto dijete. “Svakoj majci koja rodi treće dijete, Vlada Srpske posredstvom Javnog fonda dječije zaštite jednokratno isplaćuje 654 KM, a majci koja rodi četvrto dijete 450 KM”, naglasila je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je prije deset godina uvedena i mjera dodjele besplatnih udžbenika za učenike prvog i drugog razreda, zatim za odlikaše iz višečlanih porodica.

“Mi nećemo tu stati i nastavićemo da unapređujemo i sve ostale mjere, jer su djeca budućnost Srpske. Sad kada radimo zajedno sa lokalnim zajedniciama i našim partnerskim udruženjima na terenu onda je sve moguće i uvijek rezultira uspjehom”, poručila je premijer Srpske.

Predsjednik Udruženja Snježana Misita zahvalila je Cvijanovićevoj na današnjem druženju, istakavši da ovaj susret njima mnogo znači jer je riječ o ljudima koji su dobili djecu zahvaljujući finansijskoj podršci Vlade Srpske.

Uručivši zahvalnicu Cvijanovićevoj, Misita je naglasila da bez pomoći Vlade Srpske ova djeca ne bi bila rođena niti bi njihovi roditelji, koji su prošli bolan i dugotrajan proces da bi dobili prinovu danas bili srećni ljudi.

“Današnje druženje nam mnogo znači. Moje srce je danas kao Leotar. Mi od svog osnivanja 2010. godine imamo odličnu saradnju i sa Vladom i sa Fondom zdravstvenog osiguranja, bolnicom i gradom Trebinje”, istakla je ona.

Ona je podsjetila da je ovo udruženje prvo na nivou Republike i da su njegovi članovi dobili 81 bebu na teritoriji Istočne Hercegovine.

Misita je posebno naglasila da je za ljude koji čekaju da dobiju prinovu velika stvar što je omogućena treća besplatna vantjelesna oplodnja koju najveći broj njih sebi ne može da priušti.

Ona je navela da imaju veliku i bezrezervnu podršku i gradonačelnika Trebinja Luke Petrovića.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem