RAD ZU “MEDICO-S”, TOKOM PANDEMIJE COVID – 19

Medico S Udruzenje Bebe
Procedure vantjelesne oplodnje

Nakon ublažavanja mjera predostrožnosti, klinika “Medico-S”, članica grupacije Pronatal nastavila je sa pružanjem maksimalnog kvaliteta svojih usluga uz poštovanje svih mjera prevencije koje su propisane od strane republičkih institiucija i Evropske asocijacije za humanu reprodukciju, koja je izdala i detaljne smjernice za postupke vantjelesne oplodnje u okolnostima pandemije Covid-19.

Postupak sa pacijentima tokom pandemije Covid – 19

 • Samo pacijenti bez simptoma bolesti Covid-19 mogu započeti postupak vantjelesne oplodnje.

 • Svi pacijenti koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje prilažu i serološki test na Covid-19.

 • Serološki test sa analizom IgG i IgM antitijela rade oba partnera, te prilažu uz ostalu medicinsku dokumentaciju prije početka terapije, odnosno postupka stimulacije. Test ne smije biti stariji od 48 sati.

 • Pacijenti sa pozitivnim testom na SARS-CoV-2 ne mogu pristupiti postupku vantjelesne oplodnje do potpunog ozdravljenja.

 • Pacijentima koji tokom postupka vantjelesne oplodnje dobiju infekciju virusom korona, prema preporukama Evropske asocijacije za humanu reprodukciju, dužni smo prekinuti liječenje do potpunog ozdravljenja.

 • Procedure vantjelesne oplodnje koje se obavljaju u našoj ustanovi teku planiranim tokom, uz maksimalno pridržavanje mjera predostrožnosti.

 • Na konsultacije i preglede dolaze unaprijed zakazani pacijenti, koji nemaju simptome oboljenja Covid-19 (visoka temperatura, kašalj, otežano disanje, bolovi u mišićima, umor i opšta malaksalost).

 • Prije dolaska u našu ustanovu, obavljamo trijažni upitnik na Covid-19 te molimo pacijente da daju iskrene odgovore kako bismo zaštitili zdravlje svojih pacijenata i medicinskog osoblja.

 • Pacijentima viskog zdravstvenog rizika savjetujemo odgađanje procedure vantjelesne oplodnje, jednako kao i pacijentima koji su pozitivni na infekciju virusom korona.

 • Svi pacijenti koji ulaze u postupak vantjelesne oplodnje su detaljno informisani o svim poznatim uticajima virusa korona na postupak, i tok trudnoće.

 • Pacijentima koji su u mogućnosti preporučujemo da uzorak ejakulata donose u kliniku (u sterilnoj bočici za urin), u roku od sat vremena od momenta uzimanja.

PREPORUKE ZA PACIJENTE

 • Preporučujemo vam da poštujete propisane mjere samozaštite, koje podrazumijevaju nošenje zaštitne opreme, pridržavanja socijalne distance i pojačanje lične higijene jer štiteći sebe, štite i druge pacijente koji se jadnako bore za dugo željeno potomstvo.

 • Takođe, u u periodu od 14 dana prije početka postupka izbjegavajte rizične situacije i ponašanja koja vas mogu izložiti infekciji korona virusa. Izbjegavate kontakt s bolesnim ljudima, poglavito onima koji kašlju te da izbjegavajte mjesta gdje se skuplja više ljudi.

 • Pridržavajte se opštih mjera pranja ruku sapunom i vodom najmanje 20 sekundi ili koristite dezinfekciono sredstvo koji sadrži najmanje 70% alkohola.

Specijalističke ambulante

Rad specijalističkih ambulanti (ginekologije, urologije, endokrinologije, hematologije, radiologije i psihijatrije) odvija se neometano, uz strogo pridržavanje svih preporučenih mjera predostrožnosti.

U namjeri da odgovorimo na zahtjeve svih naših pacijenata, a da pri tome ne stvaramo gužve u čekaonicama radno vrijeme klinike je od 08.00 do 21.00 čas.

Izvor: medico-s.com

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem