SAOPŠTENJE ZA JAVNOST

Prije svega želim da Vas i danas podsjetim da je naše Udruženje porodica sa problemom steriliteta “BEBE” humanitarna, nestranačka, nevladina, neprofitabilna organizacija koja na dobrovoljnoj osnovi okuplja porodice sa problemom steriliteta, stručne radnike i druge zainteresovane osobe i institucije

radi njihovog angažovanja u rješavanju svih problema porodica sa sterilitetom.

Udruženje danas broji 187 porodica, 86 beba i djeluje na nivou istocne Hercegovine.

Prije osam godina sa svojim suprugom sam krenula u osnivanje udruženja. Nismo znali kako se treba voditi postupak za osnivanje, ali na tom putu, mojom velikom srećom, upoznala sam gospodina Mijata Šarovića, tadašnjeg predsjednika Udruženja „Sunce nam je zajedničko“, koji nam je pomogao da napišemo statut tj. da statut njihovog udruženja prilagodimo našim ciljevima i zadacima.

Prilikom osnivanja na Osnivačkoj skupštini koja je održana u hotelu Leotar podržali su nas svi mediji

koji su u to vrijeme radili u Trebinju i  ta podrška traje do dana današnjeg na čemu smo Vam puno zahvalni.

Ovo sve govorim jer se u medijima pojavilo spekulisanje pojedinih elektronskih medija kako su

određeni rezultati učinjeni zahvaljujući pojedincima ili strankama, a to nema veze sa našim udruženjem.

Stidno sam krenula sa tri bračna para da razbijem tabu temu, jer tada je jedino bilo sramota reći da nemamo djecu. Danas sam zadovoljna što smo na tom putu uspjeli, ali ne mogu biti srećna zato što nisu svi riješili svoj životni problem.

Od samog početka rada udruženje ima dobru saradnju sa gradskom upravom Trebinje, svi gradonačelnici su nam pružili podršku u radu, saradnja je uvjek išla uzlaznom putanjom. Danas smo došli do toga da je Grad Trebinje jedina lokalna zajednica koja u cijelosti pokriva jedan pokušaj VTO,

što je za svaku pohvalu.

Sigurna sam da na ovome nećemo stati, ustvari svi znamo da ne smijemo stati, jer svaki bračni par treba da ima ista prava za pokušaj roditeljstva.

Grad Trebinje je u 2017. godini dobio 6 zahtjeva za VTO i svih 6 je pozitivno riješeno, parovima je ukupno uplaćeno 36.099,00 KM, a u 2018. godini na molbu udruženja uplaćeno je 5.850,00 KM za tri bračna para kojima se pruža još jedna šansa za rješenje životnog problema.

Posebno bih se zahvalila svima koji izdvajaju sredstva od kojih su finansirani postupci vantjelesne oplodnje.

„Bijela kuga, demografska slika, nema nas, nestajemo, statistika“ to su samo riječi koje opisuju današnje stanje, a da bi to promijenili moramo stimulisati rađanje, pomoći parovima  koji ne mogu

da se ostvare kao roditelji ne jednom ili dva puta nego deset puta ako treba.

Pomoć treba danas a ne sutra, jer smo svaki dan stariji i svaki dan je manji uspjeh VTO.

Moram da napomenem da jedan postupak VTO košta od 5.500,00 do 15.000,00 KM, za svaki par individualno, a na to se moraju i dodati troškovi samog odlaska u klinike i troškovi smještaja. Sami procijenite koliko naših sugrađana može sebi to da priušti.

Moje je mišljenje da se radi o malom broju parova i pomoć ne smije izostati, jer naša parola je „Ako nema beba nema ni Hercegovine“.

Na samom kraju htjela bih da se zahvalim Vama, predstavnicima svih medija što ste ovih godina bili nam podrška, vjetar u leđa, podržavali ste našu ideju i dan danas to radite i još jednom Vam veliko HVALA.

Trebinje, 30.03.2018.god.                                                               predsjednica Udruženja

Snežana Misita

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem