Solidarnost je iznad svega

U proteklih šest mjeseci 105 privrednika sa područja Trebinja uplatilo je oko 500.000 KM u novoosnovani Fond solidarnosti, čime su omogućili pokretanje čak 16 različitih programa koje do sada Trebinjci nisu imali pravo da ostvaruju.

Pomogle su se ili će se tek pomoći boračke kategorije, djeca koja žive na selu, mladi bračni parovi, treća vantjelesna oplodnja, pokretanje vlastitog biznisa, poljoprivrednici, poručio je gradonačelnik Luka Petrović.

„Ovi ljudi su među prvima prepoznali značaj Fonda solidarnosti i pomogli nam da ostvarimo njegovu namjenu. I mi ćemo se njima odužiti i imaće prioritet u rješavanju problema koje im mi možemo pomoći“, rekao je Petrović.

Gradonačelnik nije izostavio ni da kaže da je Fond u proteklom periodu naišao na veliki broj neosnovanih kritika „neupućenih“, ali da su novopokrenuti programi dokaz da se sve radi onako kako je i obećano – sagledavaju se stvarni problemi i pomaže se tamo gdje je najpotrebnije.

Cijene to i građani Trebinja, ali i privrednici koji navode da im nije žao nijednog pfeniga jer znaju da njihov novac završava u pravim rukama – u trebinjskim porodicama.

Fond solidarnosti uspješno rukovodi sa svim programima, a pozitivni komentari koji stižu sa svih strana dodatni su podsticaj njegovom upravnom odboru da nastavi još odlučnije, poručio je predsjednik Fonda Mirko Ćurić.

I dok se večeras razgovaralo sa onim koji su do sada pomogli rad Fonda, prisutni su saznali i najljepšu vijest – zahvaljujući solidarnosti privrednih subjekata obavljene su tri vantjelesne oplodnje, od kojih su dvije bile uspješne.

U toku je procedura i za četvrti slučaj vantjelesne oplodnje.

Snežana Misita – predsjednica Udruženja „Bebe“ očekuje da će u narednom periodu biti sve veći broj najmlađih članova ovog udruženja.

Privrednik Radivoje Maksimović rekao je da je svakom pravom privredniku drago kada zna da je nekome pomogao, te da je Fond solidarnosti prava prilika za to.

Zahvaljujući Fondu, uskoro će biti pokrenuta i škola sporta za blizu 800 trebinjskih mališana od šest do deset godina, sa kojima će raditi profesori fizičkog vaspitanja.

Oni će, umjesto na ulici i za računarima i mobilnim telefonima imati organizovane treninge za zdravije odrastanje.

I tu nije kraj, pa su se večerašnji akteri sastanka usaglasili da u narednom periodu sagledaju i druge prijedloge koji bi se mogli provesti u djelo.

„U narednom periodu ove ćemo ljude dodatno promovisati. Objavićemo njihova imena jer svi trebaju da znaju ko je pomogao rad Fonda“, poručio je gradonačelnik Petrović.

U skladu sa prilivom novčanih sredstva, iz Fonda će se finansirati i pojedini infrastrukturni projekti, ali je njihov prioritet među posljednjim, jer će se prvo obezbijediti uslovi za održive naknade porodicama, djeci, majkama, bračnim parovima.

U Fond, po stopi od 0,5 odsto od ukupnog prihoda a na osnovu solidarne osnove, izdvajaju privredni subjekti sa područja grada čiji su prihodi veći od 50.000 KM.

Fond solidarnosti počeo je sa radom krajem marta 2017. godine.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem