Stručna pomoć najbolje rješenje – Sve veći broj parova ima problem sa neplodnošću

Problem steriliteta ranije je bio vezan uglavnom za žene, ali je danas riječ o sasvim drugačijoj slici, zbog čega i žene i muškarci u istoj mjeri učestvuju u ovoj problematici sa kojom se susreće sve veći broj parova kako u Trebinju, tako i u Republici Srpskoj, upozorila je specijalista ginekologije i akušerstva prof. dr Sanja Sibinčić.

Sibinčićeva je, u okviru edukativnog predavanja “Savremeni pristup bračnoj neplodnosti” u Trebinju, istakla da kod steriliteta žene i muškarci učestvuju sa po 40 odsto, dok je deset odsto onih gdje problem imaju oba bračna druga.

“Za preostalih deset odsto ne može da se utvrdi šta je razlog steriliteta. Kod te grupe pacijenata svi nalazi su uredni, ali do trudnoće ne može da dođe dok se ne primjeni neka od metoda kao što je vantjelesna oplodnja”, navela je Sibinčićeva.

Ona je rekla da se kod oko 52 odsto muškaraca, nakon urađenog nalaza, govori o problemu, ali da medicina još uvijek nije dala odgovor zbog čega je to tako.

Sibinčićeva je preporučila svima koji žele da se ostvare u ulozi roditelja da ne čekaju sa prvim djetetom.

“Granica rođenja prvog djeteta ne tako davno bila je 18, a već sada je 28 godina. Ako u roku od godinu dana redovnih polnih odnosa ne dođe do trudnoće – vrijeme je da se ti parovi obrate za stručnu pomoć”, navela je Sibinčićeva.

Specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije dr Slavica Stefanović istakla je da je kod problema neplodnosti veoma važna kvantna medicina i test intolerancije.

Ona je kazala da je test intolerancije neškodljiv i individualan, i da se pomoću njega na jednostavan način može utvrditi šta odgovara a šta ne organizmu, čime se doprinosi da on lakše funkcioniše.

“Za ovaj test nema ograničenja. Određejuje se preko krvi, gdje se upoređuju elektromagnetski talasi organizama i materije koje su u aparatu. Time se utvrđuje šta je dobro za naš organizam”, navela je Stefanovićeva.

Predsjednik udruženja “Bebe” Snežana Misita rekla je da su ovakva predavanja od velikog značaja za sve buduće roditelje, zbog čega ih udruženje i organizuje.

Predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak istakao je da je Trebinje jedna od rijetkih jedinica lokalne samouprave u Republici Srpskoj koja ima čitav niz programa kojima pomaže pozitivnom prirodnom priraštaju.

“Tu su finansiranje odlaska na vantjelesnu oplodnju, subvencionisanje ljudi starijih od 38 godina da stupe u brak, pomoć za svako rođeno dijete”, naveo je Banjak.

izvor: Trebinje live

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem