Udruženje „Bebe“ proslavilo stotu prinovu

Удружење породица са проблемом стеритета „Бебе“ данас је одржало конференцију за новинаре поводом стоте бебе, коју је родила њихова чланица Дејана Матовић из Требиња.

Дејана и Ђорђе, након петогодишње борбе, добили су сина Вујадина.

Успјели смо из другог покушаја вантјелесне оплодње да добијемо бебу и ово је неописив осјећај. Доласком на свијет дјетета забораве се све препреке и борба за потомство која није била нимало лака– рекла је мајка Дејана.

Она се захвалила Удружењу „Бебе“, градској управи и  свиима који су им помогли да остваре родитељски  сан, а посебно медицинском особљу и љекарима Болнице у Невесињу, гдје се породила.

Предсједница требињског Удружења „Бебе“ Снежана Мисита је рекла да су овом Удружењу свака беба једнако битна, али је бројка од стотину успјех, важан не само за Удружење, него за цијелу Херцеговину и РС.

Херцеговина је у протеклих девет година колико постојимо постала богатија за четири школска одјељења– истакла је Мисита.

Она је навела   да је рођење стота бебе резултат на који треба бити поносан, али и мотивација да се убудуће ради још више и боље и настави градити велика и весела породица.

Мисита се захвалила градској управи Требиње која  финансира једну вантјелесну оплодњу без обзира на године живота мајке, Фонду здравства, као и свим  локалиним и републичким институцијама и установама са којима успјешно сарађују.

Ниједан захтјев за вантјелесну оплодњу поднесен према градској управи није одбијен– нагласила је предсједница Удружења „Бебе“.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће градска управа Требиње даровати све бебе у Херцеговини чији су родитељи чланови Удружења „Бебе“ са по 100 КМ, јер је породица основ сваког друштва, а  сва дјеца иста.

– Град Требиње је и у предходном периоду кроз различите програме подржавао породицу, на томе смо истрајали и  то ће бити приоритет и убудуће – поручио је Ћурић.

Он је додао да градска управа неће ограничавати износ новца  за једну  бесплатну вантјелесну оплодњу породицама које желе да се остваре као родитељи.

Свих 22 захтјева која су до сада дошли код насу су реализовани.– истакао је Ћурић.

Директорка требињске филијале Фонда здравства РС и посланица СНСД у НСРС Валерија Лакић је позвала све парове који желе да се остваре као родитељи  вантјелесном оплодњом да се јаве у Удружење „Бебе“ или у филијалу Фонда здравства РС у Требињу.

Она се захвалила Предсједници РС Жељки Цвијановић која је као премијека Српске заслужна што је одобрена трећа бесплатна вантјелесна оплодња у РС, што није случај у земљама у окружењу.

У Удружењу „Бебе“, које ради већ девет година је 197 породица из Херцеговине, а неколико дана послије стоте бебе мајка из Невесиња је родила близанце, па Удружење „Бебе“ тренутно имају 102 принове.

Извор: Радио Требиње

Д.Ч.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem