Proslava 5. rođendana Udruženja

Udruženje porodica sa problemom steriliteta “Bebe” 24.04.2015.god.  obilježilo je pet godina postojanja svečanošću i predavanjem na temu “Demografska slika u RS” u hotelu “Leotar”.

Snežana Misita, predsjednica Udruženja, podsjeća da su na početku osnivanja imali svega četiri bračna para, dok ih je trenutno preko 150.

“Možemo da se pohvalimo sa 50 beba koje su naš najveći ponos i podsticaj za dalju borbu”, navodi Snežana i napominje da je na njihovu inicijativu prije tri godine u Republici Srpskoj odobren drugi postupak vantjelesne oplodnje o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja.

“Jedan od većih uspjeha Udruženja je i nabavka medicinskog aparata histeroskopa za trebinjsku bolnicu, koji je od velikog značaja za sve žene koje se liječe od steriliteta, ali i za sve ostale žene koje imaju ginekološke probleme”, kaže Snežana Misita.

Snežana je izrazila nadu da će nadležne institucije donijeti odluku da se omogući i treća besplatna oplodnja na teret Fonda zdravstvenog osiguranja i da će sve opštine na nivou Istočne Hercegovine finansijski podržati porodice sa problemom steriliteta.
„Za nas je svaki dan od neprocjenjive važnosti. Ukoliko nam se što skorije ne pomogne za većinu žena će biti kasno“,rekla je Misita.
Ona je zahvalila Gradu Trebinju i opštini Bileća koji iz budžeta izdvajaju sredstva za pomoć ovom Udruženju, izražavajući nadu da će im se pridružiti i druge opštine s obzirom na potrebu, jer jedna vantjelesna oplodnja košta najmanje 5.500 KM.

Sanja Sibinčić, profesor doktor iz Banjaluke je govoreći na temu „Ženski sterilitet“ istakla da je evidentan pad nataliteta već više godina unazad.
„Prema podacima Demografskog instituta Srbije, ukoliko se nešto ne promjeni na ovim prostorima po pitanju nataliteta biće upitan i opstanak nacije kroz 50 i više godina“,istakla je Sibinčićeva i dodala da je ovo jedan od gorućih problema.
Ona je dodala da se o ovoj temu mora mnogo više pisati i dati joj na značaju, jer, kako kaže, treba raditi na poboljšanju natalieta i na rađanju većeg broja djece, dok se svi ostali problemi mogu rješavati usput.
„Političke strukture trebaju da preduzmu određene mjere po ovom pitanju, a ono što je kočnica svemu tome je finansijski momenat koji je u ovom trenutku prilično problematičan za čitavu Republiku Srpsku. Finansijski momenat je problematičan za čitavu RS, jer da biste preduzeli neke mjere za povećanje nataliteta morate imati i sredstva. Morate imati sredstva za stimulaciju parovima koji žele da se liječe, pa za stimulaciju parovima koji imaju dvoje djece, a da bi rodili i treće i niz drugih mjera. Zato političke strukture treba da se najozbiljnije pozabave problemom obezbjeđivanja sredstava za ovu namjenu i da aktivno rade na tome,” rekla je Prof. dr Sanja Sibinčić.

Profesor doktor Draško Marinković sa Univerziteta u Banja Luci je istakao da su negativan prirodni priraštaj i smanjenje nataliteta dežurne teme kod nas, napominjući da je u poslјednjoj godini dana sve manji broj rođene djece i da Republika Srpska ima najmanji broj zivorođene djece u svojoj istoriji kao i najmanji broj stanovnika.
„Pojave koje limitiraju naš sveukupni demografski situaciju su nedovoljno rađanje, starenje stanovništva, prirodna populacija, emigracija mladih radno sposobnih u inostranstvo“, rekao je Marinković i dodao da će se te pojave svako u budućnosti odraziti na ukupne socio-ekonomske prilike u Srpskoj.
Ističući da je najveći trenutni problem, možda, nezaposlenost Marinković je naglasio da, prema statističkim podacima, u budućnosti to neće biti tako već da će problem biti nedostatak radne snage.

Pored njih, na predavanju je govorio i Prof. dr Nenad Babić o “Procjeni stanja reproduktivnog zdravlja stanovništva RS”.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem