Beba iz embriona zamrznutog pre 14 godina!

IVF embrion

Novi rekord u čuvanju oplođenog embriona.

U iranskom gradu Isfahanu rodilo se dete iz embriona koji su lekari i naučnici zamrzli 2003. godine.  To je novi rekord u čuvanju oplođenog embriona koji je očuvao mogućnost da se razvije u zdravu novorođenu bebu, saopštila je iranska informativna agencija Irna.

Do sada naučnicima i lekarima nije polazilo za rukom da omoguće rađanje deteta iz tako “starog” embriona.

Prethodni rekord držao je embrion koji je zaleđen stajao 11 godina u specijalnoj hladnjači.

“Do danas niko nije uspeo da dovede do rađanja zdravog deteta iz embriona koji je tako dugo bio zaleđen”, izjavio je doktor Sejed Asadolah Kalantari, jedan od rukovodilaca Centra za lecenje steriliteta u Isfahanu.

On je dodao da se u njihovim specijalnim hladnjačama čuva još 100.000 zaleđenih embriona.

Inače, 42-godišnja majka bebe, sada se dobro oseća, ali je prethodno uspela da se izbori sa rakom limfnih čvorova.

Metoda kojom je ta žena rodila dete smatra se najuspešnijom u slučajevima kada žena oboli od malignog tumora.  Tada se pre početka hemioterapije i zračenja, veštačkim putem uzimaju i zamrzavaju jajne ćelije, čime se ženi ostavlja mogućnost da eventualno rodi dete, ako se izbori sa opakom bolešću.

Kako je navedeno, pre nekoliko nedelja u Iranu je usvojen zakon koji omogućava očevima da posle rodenja deteta uzmu “porodiljsko odsustvo” i ostanu uz novorođenu bebu, u cilju poboljšanja uslova za podizanje nataliteta.

Takođe, u Iranu država pokriva sve medicinske troškove lečenja neplodnosti, a mlade majke finansijski stimuliše na rađanje.

Izvor: Mondo.rs

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem