Mjesečna naknada za stupanje u brak, gradi se i zgrada za mlade bračne parove

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović donio je odluku da će od 1. oktobra ove godine lica starosti od 38 godina i više koja stupe u brak dobijati iz gradskog budžeta mjesečno do 650 KM u trajanju od 18 mjeseci.

Naknadu od 650 KM dobijaće supružnici bez zaposlenja, a ukoliko oba lica imaju prosjek primanja ispod prosječne plate u Republici Srpskoj primaće 350 KM, dok će naknada za one čija su primanja iznad prosjeka iznositi 200 KM mjesečno.

Petrović je rekao Srni da je uslov da jedno od lica koja stupaju u brak ima 38 godina i više, da jedno od njih živi na teritoriji grada Trebinja, te da se vjenčaju u ovom gradu gdje bi živjeli tokom narednih 18 mjeseci.

„Svaki grad koji želi da bude ozbiljan treba da povećava broj stanovnika, a Trebinje je upravo takav grad. Za ovakvu odluku smo se opredijelili zato što znamo da u gradu ima oko 500 osoba sa 38 godina i više koje još nisu stupile u bračnu zajednicu. Mi bismo bili zadovoljni kada bi se u ovoj godini realizovalo 50 brakova“, istakao je Petrović.

On kaže da bi Trebinje dobilo još jedan razred, ukoliko bi od tih 50 parova svaki drugi dobio dijete, te istakao da gradska vlast na ovaj način pokušava da zadrži mlade i obrazovane, da im da finansijski podsticaj kako bi mogli da formiraju bračnu zajednicu.

luka petrovic mirko curic

Petrović ističe da finansijski mogu podržati ovakvu odluku, prvenstveno zbog značajnijeg punjenja budžeta u odnosu na prethodne godine, koje se ogleda u pojačanim kontrolama – boljoj naplati komunalnih taksi, naknadama od parkinga i drugih naknada, ali i zahvaljujući i uštedama u Gradskoj upravi, novoformiranom Fondu solidarnosti.

„Kada se sve ovo sabralo došli bismo do novca koji možemo da usmjeravamo za razne programe – za pomoći kako majkama, porodiljama trećeg ili četvrtog djeteta, tako i djeci koja pohađaju školu sa sela, demobilisanim nezaposlenim borcima. Uvodimo i subvenciju za samozapošljavanje, za obnavljanje poljoprivrednih mašina i kupovinu sadnog materijala“, naveo je Petrović.

On je istakao da je samo dobrom organizacijom i odgovornim radom u Gradskoj upravi omogućen značajniji upliv sredstava u gradskih budžet, a samim tim i ostvarenje planiranih programa.

Među mnogobrojnim programima koje je Gradska uprava zacrtala da realizuje u skorije vrijeme, kako bi podstakla natalitet u gradu i pomogla mladim bračnim parovima je i program stambenog zbrinjavanja, prema kome bi mladi plaćali kvadrat stana oko 1.300 KM, a dobili bi beskamatne kredite.

„U narednih petnaestak dana ćemo sačiniti program zbrinjavanja mladih bračnih parova koji nemaju riješeno stambeno pitanje i imaju do 40 godina starosti. Namjera nam je da to budu krediti bez kamata, da mi kažemo koliko možemo da subvencionišemo kamatnu stopu i da zahtijevamo od izvođača radova da subvencioniše dio kamatne stope“, kaže Petrović.

On dodaje da će na taj način mladi bračni parovi imati ograničenu cijenu kvadrata, oko 1.300 KM sa PDV-om i beskamatne kredite, s tim što bi vraćali samo glavnicu.

„To za nas nisu velika sredstva i procjenjujemo da bi za jednu takvu zgradu trošak Gradske uprave iznosio oko 350.000 KM na 15 godina“, rekao je Petrović i dodao da će prvo biti raspisan javni poziv, te da bi izgradnja zgrade sa 25 do 35 stanova trebala da počne početkom maja naredne godine.

U planovima Gradske uprave među prioritetima su i porodice koje žive na selu, odnosno djeca koja pohađaju školu u područnim odjeljenjima ili putuju u grad.

„Odlučili smo se da za takvu djecu damo podsticajna sredstva od 125 KM mjesečno tamo gdje su mala primanja ili ih nema, a tamo gdje su veća od prosječne plate u Republici Srpskoj izdvajaćemo 75 KM po učeniku“, rekao je Petrović.

On kaže da će na ovaj način dati podsticaj porodicama da ostaju na selu, ali i onima koje se kolebaju da li da žive na selu, a koje će moći da prave svoje proizvode i plasiraju ih putem otkupnih stanica, koje se ovih dana montiraju i posredstvom organizovanog Agrarnog fonda, koji će te proizvode otkupljivati.

 

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem