Besplatan i treći pokušaj IVF u Srpskoj

Savjeti za vantjelesnu oplodnju (IVF)

Vlada RS pripremila je odluku o finansiranju i treće procedure vantelesne oplodnje za parove kojima je to jedina mogućnost začeća, jer bebu ne mogu dobiti prirodnim putem, i ovaj dokument biće jedan od prvih koji će se naći pred ministrima budućeg saziva Vlade Srpske!

Ovu informaciju potvrdila je i aktuelna premijerka RS Željka Cvijanović koja je istakla da joj je žao što odluka nije usvojena u njenom mandatu, ali da je urađeno sve kako bi finansiranje još jednog besplatnog pokušaja veštačke oplodnje vrlo brzo počelo.

– To bi trebalo da bude usvojeno već početkom sledeće godine, jer smo odluku pripremili, a nove pokušaje vantelesne oplodnje finansirala bi Vlada RS. Namera je da uključimo i opštine u taj projekat i da one učestvuju gde god je to moguće – kazala je Cvijanovićeva.

U FBIH FINANSIRAJU JEDNU PROCEDURU

Republički zavod za zdravstveno osiguranje Srbije finansira takođe dva pokušaja vantelesne oplodnje, dok se u Federaciji BiH finansira samo jedna procedura, a za eventualno drugi pokušaj bračni parovi mogu kantonalnim zavodima podneti zahtev za refundaciju.
FZO RS u potpunosti finansira dva postupka vantelesne oplodnje ženama do 40 godina starosti, a ženama od 41. do navršene 42. godine finansira se 50 odsto troškova. Onim starijim od 42 godine, ukoliko rode dete postupkom vantelesne oplodnje, fond refundira sve troškove.

Postupkom vantelesne oplodnje, u proteklih 13 godina koliko se u RS sprovodi, rođeno je više od 400 beba. Primera radi, postupkom vantelesne oplodnje tokom 2012. godine rođena je 171 beba, a u 2013. godini 184 žene su ostale u drugom stanju.

– Zahvaljujući ovom postupku usrećili smo 420 porodica u RS, napunili nekoliko grupa u vrtićima i odeljenja u školama. To je sigurno impozantan broj za naše malo društvo – kazala je Cvijanovićeva.

KRITERIJUMI U POSEBNOM PRAVILNIKU

Banjalučanka Jelica Vučinić, jedna je od stotina žena u RS, koja je nakon drugog pokušaja vantelesne oplodnje ostala u drugom stanju.

– Moj suprug i ja smo pet godina bili u braku, ali i pored silne želje, brojnih pokušaja i medicinskih pregleda, nismo uspeli da dobijemo dete prirodnim putem. Odlučili smo se na medicinski potpomognutu oplodnju i nakon drugog pokušaja ostala sam trudna. Svaki par koji ne može imati decu, zna kolika je sreća kada nakon godina bezuspešnih pokušaja konačno dobijete pozitivan rezultat. Sada sam u sedmom mesecu trudnoće i zajedno sa suprugom željno iščekujem termin porođaja – ispričala je Vučinićeva.

Tridesetogodišnja Lejla Suljić se, takođe, odlučila na pokušaj začeća vantelesnom oplodnjom, a iako je prvi pokušaj bio neuspešan, nada se da će više sreće i uspeha imati posle druge procedure.

– Mom nevenčanom suprugu je utvrđen sterilitet. Zajedno smo već dugo i to nije narušilo našu vezu, ali želimo da je ipak krunišemo detetom, pa smo se odlučili na veštačku oplodnju, kad već ne možemo začeti prirodnim putem – kazala je Suljićeva.

Fond zdravstvenog osiguranja RS trenutno finansira dve procedure vantelesne oplodnje. Krajem 2011. godine počelo je finansiranje drugog pokušaja, dok je do tada, počevši od 2007. godine, finansirana samo jedna procedura. Pojedine lokalne zajednice, poput Banjaluke i Zvornika, finansiraju i treći pokušaj.

Inače, fond je od 2007. godine pa do kraja avgusta 2014. odobrio ukupno 1.807 zahteva za prvi pokušaj, dok je od uvođenja finansiranja i drugog pokušaja, odobreno 600 zahteva.

Kriterijumi kako da parovi ostvare ovo pravo iz obaveznog zdravstvenog osiguranja precizirani su posebnim pravilnikom. Zahtev za prvi i drugi pokušaj vantelesne oplodnje mogu da podnesu svi parovi kojima je ova procedura jedina mogućnost začeća, a neophodno je dostaviti dokaze i potvrde o utvrđenom sterilitetu, te da je par u braku ili vanbračnoj zajednici najmanje dve godine.

PODRŠKA BRAČNIM PAROVIMA

– Ugovor za pružanje ove usluge osiguranicima fonda zaključen je sa privatnom zdravstvenom ustanovom ”Medico’s” iz Banjaluke, koja je za sada jedina u RS u kojoj se može raditi vantelesna oplodnja. Jedna procedura košta oko 5.500 KM – podsetila je portparolka FZO RS Darija Filipović Ostojić.

U ovoj javnoj ustanovi ocenjuju da je uvođenjem dva postupka vantelesne oplodnje o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja unapređeno reproduktivno zdravlje u RS i time pružena značajna pomoć bračnim parovima, koji prirodnim putem ne mogu dobiti dete.

– Fond će nastojati i ubuduće da bude podrška svim bračnim parovima i u skladu sa raspoloživim sredstvima razmotrićemo svaku inicijativu, posebno onu koja doprinosi povećanju nataliteta u RS – poručili su iz FZO RS

Press RS Online

Brankica Spasenić

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem