FZO RS finansira i treći pokušaj vantjelesne oplodnje

Fond zdravstvenog osiguranja RS će na inicijativu predsjednika Republike Srpske finansirati tri postupka vantjelesne oplodnje za parove koji prirodnim putem ne mogu da dobiju bebu, što predstavlja značajan iskorak kada su u pitanju prava naših osiguranika u vezi sa reproduktivnim zdravljem.

Ovu novinu danas je usvojio Upravni odbor FZO RS, tako da će parovi koji imaju dokazan sterilitet, umjesto dva pokušaja, o trošku Fonda imati pravo na tri postupka vantjelesne oplodnje.

Iako su izdvajanja za zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj najmanja u regionu, uvođenjem i trećeg pokušaja vantjelesne oplodnje, Srpska se po ovom pravu izjednačava sa mnogo razvijenijim zemljama, koje za zdravstvo izdvajaju znatno više.

Podsjećamo da FZO RS još od 2007. godine finansira jedan postupak vantjelesne oplodnje, a od 2011. godine dva postupka.

Do sada je je postupkom vantjelesne oplodnje u RS rođeno 1.040 beba.

Takođe, Fond zdravstvenog osiguranja RS je među prvim fondovima u regionu počeo da finansira i uslugu čuvanja embriona. Ranije su ovu uslugu parovi morali da plaćaju sami, a od prošle godine Fond u potpunosti finansira čuvanje embriona u zdravstvenoj ustanovi koja sa Fond ima potpisan ugovor.

Izvor: FZO RS

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem