Ljekoviti razgovor

piše: mr Sanja Lukač, psiholog

Prema zvaničnim podacima Svjetske zdravstvene organizacije uspješnost vatjelesne oplodnje je čak 30 odsto veća kod parova koji su uz tokom postupka odlazili i na razgovor sa psihologom.

Svi koji su se suočili sa dijagnozom steriliteta i postupkom vantjelesne oplodnje koji je potom uslijedio, reći će vam da nije bilo lako.

Ljutnja, bijes, osjećanje krivice, strah, tuga i generalno emocionalni stres su osjećanja koja mogu biti okidač i za pojavu depresije, anksioznosti i ostalih mentalnih disfunkcionalnosti, što je potpuno prirodno i nerealno bi bilo očekivati da cijela ova situacija prođe bez emotiovne reakcije.

Patnja u tišini

Sam proces vantjelesne oplodnje sastoji se od više faza i podrazumjeva veliku neizvjesnost, a parovi prolaze kroz borbu koja osim fizičkih ima određene psihičke i emocionalne posljedice. U samom početku suočavanja sa dijagnozom parovi često odbijaju da prihvate istinu, a u ovom procesu vremenom može doći do udaljavanja partnera jedno od drugog što dodatno usložnjava problem i dovodi do smanjenja kvaliteta braka i seksualnih disfunkcija.

Počinju da se narušavaju i prijateljski odnosi jer parovi pate u „tišini“ budući da je neplodnost i proces vantjelesne oplodnje osjetljiva tema za razgovor sa drugim ljudima.

Sve navedene pojave, osjećanja i psihološke faze koje parovi prolaze u procesu vantjelesne oplodnje su prirodan pratilac zahtjevne borbe sa sterilitetom i predstavljaju sekundarni simptom-stres koji može otežati već dovoljno zahtjevan proces vantjelesne oplodnje ako se ne radi na njemu.

Zato je u našoj zdravstvenoj ustanovi u radu sa pacijentima svakodnevno uključen psiholog, koji pomaže parovima u izgradnji i poboljšanju načina suočavanja sa stresom i umanjivanju negativnih psiholoških reakcija uslovljenih dijagnozom steriliteta.

Praksa je pokazala da je uloga psihologa u tretmanu vantjelesne oplodnje od velikog značaja za poboljšanje kvaliteta života parova tokom i poslije ovog iskustva.

Na kraju, završiću sa onim što smo rekli na početku: nije lako, jer put do roditeljstva može biti dug ali je naposlijetku jedino bitno ne gubiti nadu i vjerovati.

Vrijedno je svakoga truda.

Izvor: Medico-S

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem