Zašto su trudnice preosjetljive?

Doktor

piše: mr Sanja Lukač, psiholog

Iako je trudnoća divno razdoblje u životu svake žene, nekada je gotovo nemoguće zanemariti negativne misli i emocije. Stres, napetost i strahovi su prirodna pojava za koje, nažalost, okolina nekada nema razumijevanja.

Velike promjene

Trudnoća predstavlja neprocjenjiv dar žene i jedno od najljepših iskustava u njenom životu. Iako se za ženu koja je u drugom stanju kaže da je u blaženom stanju, često ovaj period nosi sa sobom uznemirujuće i povremeno neprijatne emocije koje nepripremljenoj trudnici ovaj period mogu učiniti teškim.

U toku trudnoće, posebno u prvim mjesecima, trudnice sebi postavljaju mnogo novih pitanja, a neminovno je i javljanje novih osjećanja i novih nesigurnosti.

Sasvim su normalne česte promjene raspoloženja

budući da su te promjene uzrokovane uspostavljanjem novih odnosa među hormonima u ženinom tijelu koji bitno određuju i psihološki aspekt trudnoće. Očekivano je suočavanje sa vlastitim strahovima i očekivanjima od sebe u ulozi roditelja kao i utvrđivanje vlastitog stila roditeljstva.

Prvo tromjesečje

Prvo tromjesečje se smatra periodom burnih emocija, nemira i anksioznosti. U ovom periodu je veoma značajan odmor kako bi se trudnica lakše izborila sa naglim povećanjem stresa koji doživljava. Ukoliko je stres jači, preporučuje se uvježbavanje tehnika relaksacije, joge, meditacije, tehnika pravilnog disanja i primjena kognitivno-bihevioralnih tehnika.

Drugo tromjesečje

U drugom tromjesečju se očekuje period nešto boljeg raspoloženja, a može se javiti i povećana emocionalna ovisnost od partnera. Često se dešava da su trudnice u ovom periodu zabrinute za svoj odnos sa partnerom razmišljajući da li su mu još uvijek seksualno privlačne. Često se dešava da trudnice ne govore i potiskuju svoja očekivanja i razmišljanja u toku trudnoće, ali se ona po pravilu ispoljavaju kroz snove. Snovi predstavljaju realističnu manifestaciju strahova sa kojima se trudnica suočava i to nije ništa neubičajeno i ne bi trebalo dodatno da zabrinjava trudnicu.

Podrška i ohrabrenje

Poslednja tri mjeseca trudnoće karakteriše povećanje emocionalne nestabilnosti. Posebno se povećava zabrinutost i raste opšta emocionalna napetost oko ishoda poroda. U ovom periodu dolaze do izražaja određene socijalne i kulturalne vrijednosti i stereotipi koji su od samog djetinjstva trudnice prisutni predstavom porođaja kao događaja koji može biti opasan, težak, bolan. U ovom periodu, trudnici je veoma bitna podrška, ohrabrenje i naglašavanje pozitivnih ishoda porođaja. Podrška je posebno važna trudnicama kojima je prva trudnoća jer strah od nepoznatog je urođen i biološki je normalno da postoji dok ne počne da ometa svakodnevni život i aktivnosti.

 Prirodno je da se tokom trudnoće javljaju zabrinutosti i strahovi.

Dosadašnja istraživanja pokazuju da emocionalne tegobe tokom trudnoće i porođaja dosta zavise od crta ličnosti same trudnice, broju prethodnih trudnoća i godina starosti. Trudnice koje slobodnije izražavaju svoje emocije i osjećanja i ne potiskuju ih, lakše podnose trudnoću i porođaj od onih koje su sklone jakoj samokontroli emocija. Bez obzira na promjenu cijelog psihofizičkog stanja, trudnoća je period razvoja novog života, ploda ljubavi i predstavlja veličanstvenu pojavu ljudske prirode.

Izvor: Medico-S

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem