Milinković: Opština Gacko će pomoći parove koji se bore sa problemom steriliteta

Milnković Gacko Udruženje Bebe

Opština Gacko će pomoći parove sa područja naše lokalne zajednice koji se bore za potomstvo, a u te namjene donijeće i adekvatan Pravilnik, zaključak je današnjeg sastanka načelnika opštine, dr Ognjena Milinkovića, koji je danas o ovom problemu razgovarao sa predsjednikom trebinjskog Udruženja porodica sa problemom steriliteta „Bebe“, Snežanom Misitom.

Milnković Gacko Udruženje Bebe

Misita se zahvalila na podršci prvom čovjeku opštine, kako Udruženju tako i porodicama koje se bore sa ovim problemom. NJihovo Udruženje stoji na raspolaganju svim parovima koji se bore da se ostvare kao roditelji.

„Iduće sedmice se obilježava Nedjelja djeteta, obilazimo sve opštine, a tema je „Sterilitet nije sramota“. Načelnik je voljan da pomogne porodicama na nivou Gacka, kako moralno tako i finansijski. Planiraće sredstva u budžetu za sledeću godinu i zadovoljna sam današnjim sastankom. Sve pohvale za načelnika, kao čovjeka i doktora, a prije svega kao načelnika, jer ima sluha i razumijevanja za problem steriliteta. Poručujem i ovim putem porodicama iz Gacka da se jave ili našem Udruženju ili opštini Gacko, a tu smo da zajedno riješimo sve probleme. Najveći cilj je dijete, jer džaba sve ako ne budemo imali djece. Naš logo u Udruženju je baš taj – Ako nema beba, nema ni Hercegovine“, kazala je Misita.

Opština Gacko ove godine je već pomogla dva para koji se bore za potomstvo, i to će činiti i u narednom periodu. U budžetu Opštine za narednu godinu biće planirana sredstva u ove svrhe, a pripremiće se i Pravilnik koji će jasno definisati kriterijume, visinu i način dodjele ovih sredstava.

„Prilično sam upoznat sa problemom steriliteta kod mladih bračnih parova, s obzirom da dolazim iz medicinske branše. Borba za potomstvo je normalna kod svakog čovjeka, a ako već imamo medicinski dostupne metode da se prevaziđe problem steriliteta mislim da je potpuno opravdano da pomognemo. Osim pomoći republičkih institucija i Ministarstva zdravlja, većina opština je uključeno i pomažu, pa tako i opština Gacko. Ove godine smo već pomogli dva para, a evo imamo dobre vijesti da je još jedan par na putu da dobije potomstvo. Opština Gacko će uraditi Pravilnik po kojem ćemo pomagati mladim ljudima sa tim problemom. Pravilnik mora da postoji, da se vidi kako i na koji način se dodjeljuju i kolika su sredstva u pitanju, ko ima prednost i slično. Uvijek moramo računati na činjenicu da imamo parova koji imaju jedno dijete i bore se za drugo, a ima i onih koji se tek bore da postanu roditelji“, rekao je Milinković, iskazujući zahvalnost predstavnicama Udruženja „Bebe“ koje su se izborile za potomstvo i pomažu drugim ljudima.

Milinković je ovom prilikom pozvao sve da otvoreno razgovaraju i prevaziđu ovu još uvijek „tabu“ temu.

„To je problem sa kojim mora da se bori cijela zajednica i svi moramo da pomognemo, jer znamo koji je krajnji cilj. DŽaba sve, čitav rad i posao u svemu, ako neće neko ostati iza nas da plodove našeg rada koristi“, zaključio je Milinković.

Udruženje porodica sa problemom steriliteta „Bebe“ djeluje više od 11 godina. Do sada imaju 250 registrovanih porodica na nivou Istočne Hercegovine i 151 bebu.

„Ako Bog da, imaćemo još dosta djece, zahvaljujući svim divnim ljudima koji nas prate. Nije to samo uspjeh našeg Udruženja, to je kako na lokalnom tako i na republičkom nivou naš zajednički rezultat, a to su naše bebe“, kazala je Snežana Misita.

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem