Od danas moguća prijava djece u svim porodilištima u Srpskoj

U Klinici za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske danas počinje realizacija projekta “e-beba”, koji omogućava da se kompletan proces prijave djeteta završi u porodilištu.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević rekao je da je sa porodilištem u Banjaluci okončan proces implementacije projekta “e-beba” u svim porodilištima u Republici Srpskoj.

– U proteklih mjesec dana, nakon Doboja, Prijedora, Bijeljine, Foče, Istočnog Sarajeva i drugih porodilišta, danas završavamo implementaciju projekta na opšte zadovoljstvo prvenstveno roditelja, a zatim i zdravstvenih radnika – rekao je Rajčević na konferenciji za novinare povodom implementacije projekta u UKC-u.

Rajčević je objasnio da je suština ovog projekta to što se proces evidencije novorođenčadi završava na jednom mjestu, u porodilištu, nakon čega na adresu prebivališta dobijaju besplatno prve dokumente za svoje dijete – izvod iz matične knjige rođenih, uvjerenje o državljanstvu, potvrdu o prebivalištu i prijavu na zdravstveno osiguranje.

– Do sada su roditelji morali da na nekoliko adresa troše vrijeme i novac, sada nakon rođenja beba dobijaju svu potrebnu dokumentaciju na kućnu adresu potpuno besplatno – naglasio je Rajčević.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić rekao je da bez informacionih tehnologija nije moguće organizovati rad UKC-a, niti ići u korak sa svjetskim centrima.

– Ovaj projekat je u interesu građana, a njegove benefiti će roditelji vrlo brzo osjetiti, jer neće morati nigdje ići da bi upisali dijete već će sve završiti u porodilištu – dodao je Đajić.

Izvor: RTRS

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem