Otvorena likovna kolonija Kolo – Trebinje

Izložbom „Reakcija na prazninu“ Miomira Miša Vemića iz Nikšića, večeras je u Muzeju Hercegovine u Trebinju otvorena Treća međunarodna likovna kolonija „KOLO 2018“, koja će do 17. juna okupiti 24. umjetnika iz 11 država svijeta.

Tokom održavanja kolonije, posjetioci će svake večeri biti u prilici da prate raznovrstan prateći program – od likovnih izložbi, preko radionice za djecu sa posebnim potrebama i promocije knjiga do muzičkih koncerata.

Otvarajući koloniju, predsjednik Skupštine grada Dragoslav Banjak je istakao da je specifičnost ove kolonije “Kolce”, prva dječija kolonija, koja će pod mentorstvom akademskih slikara omogućiti najmlađim umjetnicima da pokažu svoju kreativnost.

Prema riječima direktora Muzeja Hercegovine Ivane Grujić, Muzej u narednim danima neće biti samo institucija koja čuva i prezentuje umjetničke i druge eksponate, već i mjesto stvaranja umjetničkih djela, koja će najposlije kao poklon umjetnika Trebinju ostati ustanovi, u zbirci posvećenoj savremenoj likovnoj umjetnosti.

“Stvaraće djela inspirisana Hercegovinom, kamenom i predmetima iz ovdašnje kulturno-istorijske baštine, koji su izloženi u našem Muzeju“, istakla je Grujić.

Ona je dodala da je ova kolonija jedinstvena i po humanitarnoj aukciji, koja će biti organizovana u četvrtak veče, pri čemu će svaki umjetnik priložiti po jedno djelo nastalo na koloniji.

“Ovogodišnji prihod od prodaje je namijenjen Udruženju porodica sa problemom steriliteta ‘Bebe'”, naglasila je Grujić.

Selektor kolonije, likovni umjetnik Dražen Milić, podsjetio je da je „Kolo“ utemeljeno na veliki jubilej – 60. godišnjicu Gradskog kulturno-umjetničkog društva /GKUD/ „Alat Svislajon“.

“Njegovo treće izdanje će po broju učesnika i zemalja iz kojih dolaze, kao i obiljem i raznolikošću pratećih sadržaja, podići kvalitet manifestacije za ljestvicu više”, naveo je Milić.

Tokom otvaranja, na klaviru je nastupila Anja Riđešić, učenica prvog razreda Srednje muzičke škole “Trebinje”.

Koloniju, koja se održava u okviru Trebinjskog kulturnog ljeta, organizuju Udruženje likovnih umjetnika istočne Hercegovine “Milorad Ćorović” i Muzej Hercegovine.

Pokrovitelj manifestacije je grad Trebinje.