Proširene vene i trudnoća

Trudnoca i prosirene vene
Usled pritiska uvećane materice na trbušne vene, prvenstveno na donju šuplju venu i njene glavne ogranke, u odmakloj trudnoći dolazi do izvesne krvne, odnosno venske staze u donjim delovima tela trudnice, a naročito u donjim ekstremitetima. Osim toga usporenoj cirkulaciji u donjim delovima tela i prepunjenosti njihovih krvnih sudova svakako doprinosi i znatno povećan krvni volumen u organizmu trudnice.

Klinička slika

To se ispoljava manjim ili većim hipostatskim otocima, najčešće na nogama, odnosno potkolenicama i stopalima. Donekle, to je razlog što se proširene vene kod trudnica obično javljaju na nogama, i to, prvo i najčešće, na potkolenicama, zatim na butinama, stidnici i vagini. Sem toga, vrlo se često proširuju zapaljenje njihovih zidova i pojavu šuljeva od kojih pate mnoge trudnice.

Liječenje

Ne postoji, osim odmora u horizontalnom položaju i sa podignutim nogama, nikakva naročita niti efikasna terapija proširenih vena u trudnoći.
U vrlo izraženim slučajevima, kod proširenih vena na potkolenicama, preporučuje se nošenje gumenih čarapa ili uvijanje nogu zavojima, pre jutarnjeg ustajanja. Takve trudnice treba da se što više odmaraju ležeći, a što manje da stoje i manje da se kreću.

Trudnice sa proširenim venama na donjim ekstremitetima, u maloj karlici, na spoljnim polnim organima i u vagini teba da se porađaju u bolesničkim porodilištima gde postoje mogućnosti za otklanjanje eventualnih komplikacija, a prvenstveno za zaustavljanje krvarenja iz prekinutih vena.

Kod izrazito proširenih hemoroidnih vena, trudnica treba da vodi računa da ima redovnu i žitku stolicu i da izbegava začinjena jela. Isto tako mora da se stara o održavanju higijene oko anusa. U slučaju zapaljenja hemoroidalnih proširenih vena terapija je kod trudnica ista kao i van graviditeta.

Povezane vijesti

orhitis
Orhitis

Orhitis predstavlja zapaljenje jednog ili oba testisa najčešće uzrokovana infekcijom. Uzrok nastanka Orhitis može da uzrokuje veliki broj različitih bakterija

Inseminacija
Inseminacija

ARTEFICIJALNA INSEMINACIJA – AIH Inseminacija podrazumeva proces arteficijalnog unošenja semena muškarca (ispranih i kapacitiranih – aktiviranih spermatozoida) u genitalni trakt