Prekomjerno povraćanje u trudnoći

Prekomerno povraćanje u trudnoći
Emesis gravidarum (povraćanje trudnica) samo po sebi nije naročito opasno stanje, ali se dešava, da je ovaj stadijum bolesti samo uvod u mnogo težu kliničku sliku, nazvanu prekomerno povraćanje trudnice. To je u stvari, najteži oblik ovih poremećaja i samim tim najopasnija rana graviditetna toksikoza.
Takva trudnica povraća 15 – 20, pa i više puta na dan. Ona više ne može da unosi, zadržava ni da koristi bilo kakvu tečnu ili čvrstu hranu. Zbog toga i zbog stalnog povraćanja ona naglo gubi u težini, malaksava i slabi.Nastaje dehidratacija njenog organizma,  odnosno eksikacija njenih tkiva, kao i značajan poremećaj metabolizma. Nedostatak vitamina B1, potrebnog za razgrađivanje ugljenih hidrata u tkivu, može izazvati ozbiljno oštećenje u centralnom i perifernom nervnom sistremu, a neunošenje i nedostatak aminokiselina izaziva oštećenje jetre i poremećaj njene funkcije.Zbog toga se na organima trudnice javljaju patološke promene koje prate hronično gladovanje. Na parenhimatoznim organima, pre svega na jetri, bubrezima i srcu, javljaju se degenerativne promene koje mogu da dovedu do hepatitisa, degenerativnog miokarditisa, nefritisa, polineuritisa. Kao posledica toga može da se javi žutica koja, zajedno sa hipoprotrombinemojom i hemoragičnom dijetezom izazvanom nedostatkom C i K vitamina i B kompleksa, ponekad uzrokuje krvarenje iz sluzokoža. Organizam trudnice pošto ne unosi i ne iskorišćava hranu iz spoljašnje sredine, troši svoje rezerve, u prvo vreme ugljene hidrate i masti, a kasnije i belančevine. Kao posledica stalnih i upornih povraćanja i poremećenog metabolizma nastaje poremećaj acidobazne ravnoteže u smislu povišenja kiselosti. Balans tečnosti i elektrolita duboko je poremećen. Organizam se brani i zbog toga se u mokraći javljaju ketonska tela i aceton. Bolesnica postaje subikterična. Njena koža i vidljive sluzokože su suve, jer je trudnica dehidratisana.

Klinička slika

Pored već pomenutih promena, kod trudnice se zapaža i brzo gubljenje težine i snage. Zbog toga je ona malaksala, ispijena, mršava i tamno bleda, njena koža je suva i sa izvesnom primesom žutice. Usnice su ispucale, jezik obložen, a dah miriše  na aceton. Puls je ubrzan, a krvni pritisak nizak. U odmaklom stadijumu mogu da se jave subfebrilne temperature. U takvoj situaciji može doći do intrauterine smrti ploda, što je praćeno spontanim pobačajem, skorim konsekutivnim poboljšanjem stanja trudnice i njenim ozdravljenjem. Ako do toga ne dođe i ako se takvoj bolesnici ne pritekne u pomoć, ona pada u komu i dolazi do egzitusa. Srećom, danas su takvi eksteremno teški slučajevi retki, retki su čak i i prekidi trudnoće zbog prekomernog povraćanja.

Liječenje

Prva terapijska mera je da se trudnica obolela od prekomernog povraćanja što hitnije hospitalizuje i razgovorom treba otkloniti strah od trudnoće, jer često kod ovih osoba i nesvesno postoji otpor protiv postojeće trudnoće. Kod mnogih takvih osoba dovoljno je psihičkim uticajem odstraniti taj otpror i trudnoća će se nastaviti bez ikakvog drugog lečenja.
Pre početka bilo kakvog lečenja gravidnim ženama treba parenteralno nadoknaditi izgubljenu tečnost, elektrolite i vitamine. Uporedo s tim, antiemetičkim i sedativnim sredstvima treba otkloniti nagon za povraćanje. Do sada se najbolje pokazao largaktil (ređe se koristi) i stemetil. Kada povraćanje prestane, prelazi se na oralni način aplikacije tečnosti i na normalnu ishranu. Ova terapija se može dopuniti antihistaminicima, hormonima nadbubrega i insulinom.

Povezane vijesti

Vaginalna intraepitelna neoplazija
Vaginalna intraepitelna neoplazija

Vaginalna intraepitelna neoplazija – VAIN predstavlja intraepitelni stadijum raka vagine. Intraepitelni stadijum označava pojavu različitog stepena atipičnih odnosno malignih ćelija unutar epitela

Vaginalna enterokela
Vaginalna enterokela

Enterokela ili duglasokela spada u veće poremećaje statike vagine, karličnog dna kao i vezivno tkivnog aparata male karlice. Uzrok nastanka Etiološki činioci

salpingitis
Upala jajovoda (Salpingitis)

Salpingitis predstavlja zapaljenje jajovoda. Vrlo retko nastaje samostalno, već najčešće zajedno sa zapaljenjem jajnika (oophoritis), što se naziva iadnexitis. Uzrok