Intracitoplazmatska injekcija spermatozoida (ICSI)

INTRACITOPLAZMATSKA INJEKCIJA SPERMATOZOIDA (ICSI)

Ova metoda je vid vantjelesne oplodnje koja se radi u slučajevima gdje postoji problem u kvalitetu i broju spermatozoida. Pošto smanjen broj spermatozoida ne može da dovede do oplodnje onda se pristupa intervenciji koja imitira prirodan način oplodnje. To znači da se putem posebnih mikroskopa i igala probada zona pellucida jajne ćelije i ulazi u citoplazmu tankim aspiracionim iglama unoseći spermatozoid koji se ostavlja unutar citoplazme. Ovo je veoma delikatan proces koji iziskuje posebnu vještinu i znanje, jer svaka i najmanja pogrešna manipulacija dovodi do oštećenja genetskog materijala.

Priprema za ovaj postupak je kao i kod klasične in vitro fertilizacije, osim što je sam čin oplodnje drugačiji. Kultivacija se nakon oplodnje odvija na isti način kao i u metodi in vitro fertilizacije.

Embrio transfer se obavlja na isti način kao kod klasičnog IVF-a.

Često je veoma loš nalaz spermiograma, a ponekad kod azospermija do vitalnih spermatozoida dolazi se pomoću punkcije ili biopsije testisa kad se iz tubula izdvajaju spermatozoidi.

Ukoliko ima veći broj kvalitetnih embriona, oni embrioni koji se ne vraćaju mogu se tretirati metodama krioprezervacije.

Postoje dva najčešća načina zamrzavanja: sporo zamrzavanje i vitrifikacija.

Vitrifikacija je noviji način koji podrazumijeva brzo zamrzavanje na veoma niskim temperaturama, i na taj način se ne stvaraju kristali unutar embriona koji su ponekad odgovorni za destrukciju tkiva embriona. Nakon odmrzavanja ovi embrioni se vraćaju, ali procenat trudnoća je manji u odnosu na embrione iz nezamrznutih ciklusa.

Nakon svakog embrio transfera, daju se progesteronski preparati u cilju podržavanja trudnoće.

Povezane vijesti

Spontani pobacaj
Spontani pobačaj

Spontan pobačaj (abortus) je prekid trudnoće nastao bez ikakvih vidljivih uticaja spolja. On može da nastupi u bilo koje doba starosti trudnoće. Uzroci

salpingitis
Upala jajovoda (Salpingitis)

Salpingitis predstavlja zapaljenje jajovoda. Vrlo retko nastaje samostalno, već najčešće zajedno sa zapaljenjem jajnika (oophoritis), što se naziva iadnexitis. Uzrok

Azoospermija
Azoospermija

Broj spermatozoida, normalno u mililitru, kreće se iznad 60 miliona. Shodno broju spermatozoida utvrđuju se sledeći termini: 60 -120 miliona