Krioprezervacija

Krioprezervacija

Zamrzavanje jajnih ćeilija – krioprezervacija rešenje je za mnoge žene koje iz objektivnih ili subjektivnih razloga odlažu trudnoću. Naime, imajući u vidu činjenicu da ženska plodnost počinje da opada između 25. i 35. godine i da se taj pad dalje s godinama ubrzava, stvaraju se objektivne teškoće da žena zatrudni s protokom vremena, a naročito nakon 40. godine.

Moderni način života, društveni trendovi, egzistencijalni problemi, ostvarenje u karijeri – najčešći su subjektivni razlozi zbog kojih sve veći broj žena u svetu, ali i kod nas odlaže potomstvo za kasnije životno doba. Zato je zamrzavanje jajnih ćelija, uz medicinske razloge, dobilo i jaku sociološku komponentu.

Zamrzavanje jajnih ćelija je naravno, rešenje i za sve žene koje za to imaju medicinske razloga kao što su operacije ili medicinski tretmani koji mogu uticati na neplodnost ili značajno smanjenu plodnost (npr. pre uklanjanja ovarijuma, pre odlaženja na onkološke tretmane kakvi su hemoterapija i radiologija i sl).

U programima lečenja neplodnosti (infertiliteta) krioprezervacija se i koristi uglavnom za zamrzavanje sperme, tkiva testisa, jajne ćelije i “viška” vitalnih embriona u toku VTO (IVF) tretmana.

Šta je krioprezervacija?

Krioprezervacija je proces u toku koga se ćelije ili čitava tkiva zamrzavaju kontrolisanim procesom zamrzavanja do vrlo niskih temperatura (-80°C) i čuvaju na temperaturi tečnog azota (-196°C). Na ovim niskim temperaturama, sve biološke aktivnosti, uključujući i biohemijske reakcije koje bi ćelije dovele do smrti, su zaustavljene

Zamrzavanje neoplođenih jajnih ćelija uglavnom se sprovodi kod žena koje mogu izgubiti funkciju jajnika. Za razliku od prirodnog ciklusa u kome sazri samo jedna jajna ćelija, u ovom slučaju ženino telo se podstiče na proizvodnju većeg broja ćelija kako bi se od njih mogle odabrati one najbolje. Tada se parovima nudi mogućnost krioprezervacije embriona.

Krioprezervacija se može obaviti metodom sporog zamzavanja i metodom brzog zamrzavanja (vitrifikacijom). Prednost vitrifikacije u odnosu na sporo zamrzavanje je u postizanju boljeg kvaliteta embriona, veća je stopa preživelih embriona, a samim tim i procenat trudnoća.

U specijalnoj ginekološkoj bolnici „Beograd“ embrioni se zamrzavaju procesom vitrifikacije, brzog zamrzavanja na temperaturi od -196˚C. Embrioni se čuvaju u zamrznutom stanju sve dok pacijenti ne zatraže njihovu upotrebu, a najduže 5 godina.

Zamrzavanje sperme se koristi za akumulaciju spermatozoida iz više uzoraka, kod pacjenata sa oligospermijom, za obezbeđivanje sperme kod pacijenata koji su duže odsutni radi omogućavanja inseminacije u vreme ovulacije supruge i kod donor inseminacije.

Prvo dete iz zamrznute sperme rođeno je 1984. Procenjuje se da je od tada do danas oko pola miliona dece rođeno zahvaljujući procesu krioprezervacije.

Sperma i tkivo testisa (dobijeno prilikom dijagnostičkih biopsija testisa – TESA i TESE) mogu biti zamrznuti i sačuvani za buduću upotrebu u inseminacijama i VTO (IVF) programima.

Povezane vijesti

Mucnine trudnoca
Povraćanje trudnice

Jutarnja mučnina sa eventualnim povremenim povraćanjem se vrlo često viđa u ranoj trudnoći, tako da se smatra jednim od nesigurnih znakova trudnoće.

salpingitis
Upala jajovoda (Salpingitis)

Salpingitis predstavlja zapaljenje jajovoda. Vrlo retko nastaje samostalno, već najčešće zajedno sa zapaljenjem jajnika (oophoritis), što se naziva iadnexitis. Uzrok