Ljetnje vaginalne infekcije i kako ih spriječiti

Žena na plaži

piše: Danijela Filipović

Ljeto nam najčešće donosi mnogo zabave, ali nas povremeno tjera i da vodimo računa o neugodnostima koje nosi sa sobom. Iz ugla ginekologije najčešće je riječ o gljivičnim i bakerijskim infencijama koje su rezultat prehlada i boravka na bazenima, moru i uopšteno kupalištima.

Gljivične infekcije

Najčešće probleme sa gljivičnim infekcijama većina žena ima ljeti jednostavno zato što gljivice vole toplotu i vlagu. Više se kupamo, znojimo i samim tim smo skloniji infekcijama, a najčešći simptomi uključuju vaginalni iscjedak, koji vremenom postaje gust i bjeličast, te svrbež i čudan miris.

Bakterijski uzročnici

Od bakterijskih uzročnika infekcija najčešća je Gardnerella vaginalis, zatim Trichomonas vaginalis, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealyticum. Simptomi tih infekcija su različiti i mogu uključivati pojačan vaginalni iscjedak karakteristične boje i mirisa, peckanje, svrbež i smetnje prilikom polnog odnosa.

Treba imati na umu da svaki pojačani iscjedak ne mora značiti i infekciju.

Kako ih spriječiti?

Prvi savjet koji dajemo našim pacijentima jeste da mijenjanju kupaće kostime nakon svakog kupanja, odnosno da skidaju mokre i oblače suve kostime.

Takođe, savjetujemo i tuširanje nakon kupanja, posebno nakon izlaska iz bazena budući da na takvim mjestima obično ima mnogo virusa i bakterija. Vodite računa i odabiru donjeg rublja tokom ljetnih mjeseci i birajte udoban pamučni donji veš. Takođe, jedna od preporuka je i da koristite sapune/gelove za intimnu njegu koji neće narušiti normalnu vaginalnu floru te izbjegavati primjenu agresivnih šampona i dezodoransa.

Vaginalni probiotici

Na tržištu postoji i veliki broj preparata koji u osnovi sadrže bakterije koje se nalaze u vagini, održavaju normalnu pH vrijednost i na taj način štite od infekcije. Najčešće se koriste kao dodatak specifičnoj terapiji ili preventivno u cilju sprečavanja vaginalnih infekcija.

Izvor: Medico-S

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem