Steroidi ubijaju muškost

Steroidi plodnost

Piše: Saša Vujnić, klinički embriolog

Jednako koliko se žene trude da postignu ideal savršenstva fizičke ljepote to rade i muškarci, nažalost po principu – što brže to bolje. Prečica do velike mišićne mase i tijela bodibildera nalazi se u uzimanju anaboličkih steroida, koji uz redovan trening dovode do povećanja mišićne mase ali, istovremeno, urušavaju zdravlje cijelog organizma i značajno utiču na smanjenje plodnosti mušakarca.

Šta rade steroidi?

Anabolički steroidi koji se uzimaju oralno, odnosno injekcijom, zapravo oponašaju efekat muškog hormona testosterona u organizmu dovodeći do smanjenja lučenja dva ključna hormona za poizvodnju sperme FSH i LH.

U medicini, steroidi se koriste da bi se izbjegla neka stanja uzrokovana teškim oboljenima poput kancera ili HIV-a kod kojih se može javiti gubitak masnog i mišićnog tkiva. Međutim, zloupotreba ovih supstanci leži u njihovoj funkciji – da bi se dobila što veća mišićna masa, smanjilo vrijeme oporavka između dva treninga i dobila snaga za što duži boravak u teretani.

Vrijedi li?

U ranoj mladosti ovo možda ne mora da djeluje kao veliki problem, ali glavobolja nastaje onda kada dođe vrijeme za stvaranje porodice.

Brojna istraživanja koja se o ovoj temi provode još od prvih decenija prošlog vijeka pouzdano tvrde da upotreba anaboličkih steroida dovodi do smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida, ali i do potpunog izostanka spermatozoida u ejakulatu, odnosno teške azoospermije.

Drugim riječima, neplodnosti.

Dugotrajno uzimanje steroida, intenzivniji treninzi sa kraćim periodima oporavka, mogu dovesti do trajnog smanjenja prirodne prizvodnje testosterona što za posljedicu može imati neželjene efekte poput: atrofije testisa, depresije, agresivnosti, glavobolje, oticanje zglobova i nesanice.

Steroidi & Proteini

Ipak, trebalo bi da napravimo razliku između toga šta su steroidi, a šta proteini. Suprotno uvriježenom mišljenju, upotreba steroida je na našim prostorima daleko manje izražena, a ljudi često ne prave razliku između steroida i proteina. Steroidima teže oni koji žele da postignu savršen izgled za vrlo kratko vrijeme, dok su proteini dodatak sportskoj ishrani i kao takvi se mnogo češće koriste među ljudima koji se intenzivno bave sportom.

Proteklih decenija u radu sa pacijentima uočavamo sve prisutniji problem muške neplodnosti koji se ne može pripisati isključivo upotrebi steroida, nego i drugim faktorima poput prekomjernog konzumiranja alkohola i cigareta, te globalnom zagađenju planete. U prilog ne ide ni ishrana koja se tradicionalno konzumira na našim prostorima poput suvog mesa i konzervirane hrane.

Savjetujemo mijenjanje životnih navika, ishranu koja je bazirana na kvalitetnom voću i povrću, mesu, ribi i umjerenu fizičku aktivnost bez “dodataka” za brži rast mišića.

Izvor: Medico-S

Posljednje vijesti

https://udruzenjebebe.com/pronatal-repro-u-trebinju/
Pronatal Repro u Trebinju

IVF klinika Pronatal Repro České Budějovice u saradnji sa Udruženjem BEBE Trebinje organizuju besplatne konsultacije sa parovima koji imaju problem