Prijapizam 

prijapizam

Prijapizam je iznenadna, neprovocirana, neželjena bolna erekcija koja traje duže od nekoliko sati. Razlog erekcije je punjenje kavernoznih tela (isto kao i u normalnoj erekciji), ali postoji prepreka u protoku krvi u venskom sistemu ili promene na arterijama, pa ne dolazi do pražnjenja kavernoznih tela. To je akutno oboljenje koje zahteva hitnu urološku intervenciju.

Uzrok nastanka

Prijapizam je u većini slučajeva nepoznatog uzroka, ali se javlja i kod bolesnika obolelih od leukemije, anemije srpastih ćelija, prilikom uzimanja različitih lekova, uz bolesti perifernog i centralnog nervnog sistema, povrede kičme, lokalni, mehanički uzroci – upale, povrede, sarkom penisa ili sekundarne metastaze udaljenih tumora. U kategoriji lekova dva su glavna krivca: prvi – injekcije koje se daju u penis u svrhu lečenja određenih oblika impotencije ponekad uzrokuju prijapizam, ali ovo se obično dogodi kad muškarac na svoju ruku odluči povećati dozu leka u injekciji; drugi – neki psihijatrijski lekovi, kao npr. antidepresivi ponekad uzrokuju prijapizam, a mehanizam kojim to rade je nepoznat.

Prijapizam je rezultat onemogućenog venskog odvoda iz penisa, bez obzira na uzrok. Povećana količina krvi koja je ušla u penis ne može izaći. Kako u penisu postoji vrlo malo mesta za cirkulaciju krvi, nakon određenog vremena stajanja, krv stvara kisela jedinjenja i gubi kiseonik. Bez kisieonika se crvena krvna zrnca ukoče i gube sposobnost “guranja” i izlaska iz penisa.

Klinička slika

Javlja se tvrda erekcija koja je ograničena na kavernozna tela penisa, dok su glavić i kavernozna tela mokraćne cevi mekani. Jedan do dva sata kasnije javljaju se u penisu bolovi, bolna erekcija može trajati različito, čak i po nekoliko nedelja ako se ne primeni odgovarajuće lečenje. Ako to stanje traje duže vreme, nastaju vezivne promene i gubitak elastičnosti, što uzrokujenemogućnost erekcije i impotenciju kao kasnu posledicu.

Liječenje

Hitno se izvrši punkcija kavernoznih tela i isprazni krv iz njih.

Operacioni zahvati: spajanje vene safene sa kavernoznim telima penisa (Grayhackova operacija), obostrana punkcija (ubadanje iglom s obe strane penisa) po Winteru danas se smatra najboljom metodom u lečenju prijapizma. Tim se postupkom odvodi krvni zastoj iz kavernoznih tela penisa. Punkcijom se brzo otklanjaju bolne erekcije. Ako je punkcija učinjena ubrzo posle pojave prijapizma, očuvana je sposobnost erekcije i nema impotencije.Konzervativno lečenje: sedativi, analgetici, spinalna blokada, lekovi protiv zgrušavanja krvi i lokalno ispiranje sunđerastih tela heparinom može kod nekih bolesnika rešiti bolnu erekciju, ali često ostaje impotencija. Prijapizam nastao zbog anemije srpastih ćelija obično se leči transfuzijom krvi.

Povezane vijesti

Impotencija
Impotencija (Erektilna disfunkcija)

Prema definiciji evropske urološke asocijacije (EAU), erektilna disfunkcija (ED) kod muškaraca predstavlja trajnu nemogućnost postizanja i održanja erekcije dovoljne da obezbedi zadovoljavajuću seksualnu aktivnost.

Torzija materice
Torzija materice

Pod dejstvom raznih patoloških činilaca, može se desiti da se normalna statika unutrašnjih polnih organa žene promeni, odnosno da pojedini polni organi