Pruritus gravidarum

Svrab u trudnoći
Generalizovani svrab u trudnoći se javlja u poslednjim nedeljama trudnoće, a posle porođaja iščezava.

Uzrok nastanka

Najverovatnije je najvažniji uzrok pruritusa u trudnoći holestaza, a nije isključeno da postoji i genetska predispozicija.

Klinička slika

Svrab je generalizovan, ali se ipak najčešće javlja u predelu trbuha i glutealne regije. Usled češanja na koži se mogu videti linearne ekskorijacije ( ogrebotine). Nekada se mogu pojaviti i anoreksija, nauzeja (mučnina), uvećanje jetre i holestatski ikterus (žutica). Kod holestaze se javlja i taman urin i svetla stolica, aholična.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu kliničke slike, pregleda i laboratorijskih nalaza.

Liječenje

Terapijski dolazi u obzir ublažavanje svraba primenom tečnog pudera sa nekim lokalnim anestetikom. Antihistanminici nemaju mnogo uspeha, a neki antihistaminici su i kontraindikovani u trudnoći.

Povezane vijesti

prijapizam
Prijapizam 

Prijapizam je iznenadna, neprovocirana, neželjena bolna erekcija koja traje duže od nekoliko sati. Razlog erekcije je punjenje kavernoznih tela (isto kao i u

In Vitro Fertilizacija
In Vitro Fertilizacija (IVF)

Ovo je postupak vantjelesne oplodnje na klasičan način. Uglavnom se sprovodi kod pacijentkinja čiji partneri imaju relativno dobar nalaz spermiograma.

Spermatokele
Spermatokela

Spermatokela je izbočenje, odnosno cista, u području pasemenika (epididimisa) koja nastaje kad se prošire prvobitno slepo zatvoreni semeni kanalići. Uzrok nastanka Tačan uzrok