Vaginalna intraepitelna neoplazija

Vaginalna intraepitelna neoplazija

Vaginalna intraepitelna neoplazija – VAIN predstavlja intraepitelni stadijum raka vagine. Intraepitelni stadijum označava pojavu različitog stepena atipičnih odnosno malignih ćelija unutar epitela vagine. Nisu svi stepeni VAIN obavezno i prekanceroze: u prekanceroze ubrajamo samo tešku displaziju i CIS (promene označene s VAIN 3). 

Učestalost vaginalne intraepitelne neoplazije nije poznata, s obzirom da je izolovana vaginalna prekanceroza izuzetno retka pojava. Displazije vagine se najčešće javljaju zajedno ili u sklopu već postojećih premalignih lezija vulve i vrata materice.

Uzrok nastanka

Rizični faktori za nastanak VAIN su slični kao i za cervikalnu intraepitelnu neoplaziju: rano stupanje u seksualne odnose, promiskuitet, oslabljen imuni sistem, visokorizična HPV ( humani papiloma virus) infekcija, druge seksualno transmisive bolesti, pušenje.

Klinička slika

Razlikuju se 3 vrste vaginalnih intraepitelnih neoplazija (VAIN):

  • VAIN 1 – Laka displazija: promene na ćelijama u smislu diskeratoze ili atipije: odstupanja od normalnog izgleda ćelije koja se zbirno mogu prikazati kao nejednakost u obliku i veličini ne samo ćelija već i njihovih jezgara, poremećaju sazrevanja i odnosa citoplazma/jezgra, različitoj količini i kvaliteti hromatina, izgledu i broju nukleolusa, prisustvu mitoza, kao i načinu orijentacije jezgara. Ovakve promene prisutne su samo u donjoj trećini epitela.
  • VAIN 2 – Umerena displazija: opisane promene na ćelijama prisutne su u donje dve trećine epitela, a sazrevanje epitela je izraženo najviše u gornjoj 1/3 epitela i
  • VAIN 3 – Teška displazija: obuhvata tešku displaziju, karcinom in situ, kao i atipične kondilomatozne promene. Kod ovog tipa VAIN nezrele displastične ćelije se nalaze u više od dve trećine debljine epitela.
  • VAIN 3 je predstadijum raka vagine.

Simptomi VAIN obično nedostaju ili su nekarakteristični i obuhvataju pojačani iscedak sukrvičavog izgleda, sa ili bez neprijatnog mirisa.
Sumnjive promene na vagini otkrivaju se prilikom ginekološkog pregleda obično kao crvene ili bele mrlje: ulkusi (čir ili ranica) izdignutih ivica ili u ravni sluznice, ili u vidu bradavičastih promena. Najčešća lokalizacija ovih promena je gornja trećina zadnjeg zida vagine.

Dijagnoza

Dijagnoza se postavlja u okviru redovnih ginekoloških pregleda. U dijagnostici se koristi citologija, kolposkopija, biopsija i histološki pregled.

Lečenje

Kod mlađih bolesnica i lezija tipa VAIN 1 i VAIN 2 lečenje je konzervativnog tipa: medikamentozno lečenje lokalne infekcije i praćenje promena. Ukoliko promene perzistiraju duže od 6 meseci, virugenog su ili progresivnog karaktera (progresija u VAIN 3), ili ako su promera većeg od 2 cm preporučuje se ekscizija prekancerozne lezije do u zdravo tkivo. Multicentrične promene mogu se lečiti lokalno citostatski (5-fluorouracil), s interferonom ili CO2 – laserskom vaporizacijom. Kod recidiva se radi parcijalna ili totalna kolpektomija (odstranjenje vagine), a kod istovremenog javljanja CIN potrebno je razmisliti o histerektomiji (odstranjenju materice).

Povezane vijesti

Stimulacija ovulacije
Stimulacija ovulacije

Kod pacijenata koji imaju hroničnu anovulaciju ili pacijenata sa idiopatskim sterilitetom, kao i kod pacijenata sa smanjenom fertilnošću preporučuje se

orhitis
Orhitis

Orhitis predstavlja zapaljenje jednog ili oba testisa najčešće uzrokovana infekcijom. Uzrok nastanka Orhitis može da uzrokuje veliki broj različitih bakterija

Maticne celije
Zašto matične ćelije?

MATIČNE ĆELIJE: JEDAN OD DAROVA PRIRODE Matične ćelije imaju zapanjujuće neverovatnu sposobnost stvaranja različitih vrsta tkiva prilikom svoje diobe i